– Vasaloppet är den största tävling en skidåkare kan delta i. Jag har deltagit i tävlingar runt om i Europa och i Kina men Vasaloppet är den enda tävling jag har blivit stoppad i, säger Ole Herman Rønnevig.
2007 åkte han de nio första kilometrarna av loppet, sedan klev arrangörerna in och stoppade honom. Arrangörernas argument har varit att en lågt sittande sitski-åkare riskerar att bli träffad av stavspetsar och kan dessutom få problem att stanna om framförvarande åkare faller.
Ole Herman Rønnevig avfärdar argumenten som det dummaste han har hört och får han medhåll av Diskrimineringsombudsmannen, DO som kräver att Vasaloppets arrangörer ändrar reglerna så att även åkare med funktionshinder kan delta. Ett beslut som glädjer Ole Herman Rønnevig.
– Idag är den bästa dagen i mitt liv. Jag känner mig som en 6-åring på julafton.
DO Katri Linna säger i en kommentar att det är dags för Vasaloppets arrangörer att att ändra sina regler så att idrottare med funktionshinder får möjligheter att delta på samma villkor som andra med de hjälpmedel de behöver.
– Idrottsrörelsen bör visa att man klarar att leva upp till målsättningen om allas delaktighet, säger Katri Linna.
Ombudsmannens kritik har tvingat Vasaloppet till reträtt. Till SVT säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund att Rønnevig tillåts att starta i väntan på ett förlikningsmöte med DO. Men han säger också att Vasaloppet står fast vid sina åsikter.
Ole Hermann Rønnevig berättar att han har fått mycket stöd och uppmuntran av andra i sin kamp för att ändra Vasaloppets inställning till funktionshindrade åkare.
Om reglerna ändras kommer han att ställa upp i loppet.
– Men det har kostat mig två år och den nedvärering jag kände den gången jag blev stoppad är det värsta jag har varit med om, säger Ole Herman Rønnevig.
Vasaloppet har en tradition av att exkludera potentiella deltagare. Så sent som 1988 tilläts kvinnor för första gången att delta i tävlingen. Ole Herman Rønnevig anser att tävlingens ställningstagande är en skamfläck.
– Inför OS i Peking talades det mycket om hur landet lever upp till mänskliga rättigheter. Men i Kina har jag tillåtits att starta, säger Ole Herman Rønnevig.
Text: admin