BoxhandskarEn nyanställningsblockad innebär helt enkelt att arbetsgivarna inte får nyanställa personliga assistenter. Kommunals syfte med stridsåtgärden är att arbetsgivarna istället måste låta befintlig personal jobba övertid. På så sätt ökar arbetsgivarnas kostnader.

För att ytterligare sätta press på arbetsgivarorganisationen har Kommunal varslat om sympatistrejk på de företag som kör flygbussar till flera av landets största flygplatser.

Sedan söndagskvällen
pågår medling i konflikten, men ännu på måndagseftermiddagen har parterna inte kunnat enas. Från Kommunals sida säger man sig inte ha någon ny information att lämna ut.
Fackförbundet kräver en höjning av de personliga assistenternas månadslön med totalt 960 kronor. I kravet ingår en så kallad jämställdhetspott på 100 kronor för de som tjänar under 22 400 kronor. Totalt innebär det en höjning med nästan fem procent.

Arbetsgivarorganisationen Almega avfärdar kravet som orimligt och konstaterar att det ligger nästan dubbelt så högt som de 2,6 procent som industrin.
Kommunal å sin sida menar att ett procentpåslag i samma nivå som industrin gör att det kvinnodominerade assistansyrket hamnar ännu längre efter industrilönerna.

Enligt Kommunal tjänar en personlig assistent i snitt 19 500 kronor i månaden. De flesta assistenter är kvinnor och Kommunal menar att det löneläget är "ett bedrövligt exempel på värdediskrimineringen av manligt och kvinnligt arbete".

Både Kommunal
och Almega betonar att de assistansberättigade ska hållas skadelösa om det blir konflikt. Men om varslet träder i kraft på fredag räknar Almega med att det kommer att ha inverkan på företagen.
– Det kan ju få allvarliga konsekvenser. Företagen får använda sin uppfinningsrikedom för att hitta lösningar. För oss finns det inte på kartan att brukarna ska drabbas av det här, säger Tomas Bengtsson, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega.

Vilka motåtgärder
som arbetsgivarorganisationen kommer att ta till om varslet träder i kraft på fredag, kan Tomas Bengtsson inte svara på idag.
– Det är en fråga som vår förbundsstyrelse kommer att ta ställning till.

De bolag som berörs av varslet är Humana Assistans AB, Frösunda LSS AB, Frösunda LSS i Södra Sverige AB, Olivia Personlig Assistans AB, Assistansbolaget i Sverige AB, Nordströms Assistans och Inre Kraft i Norr AB.

Taggar: personlig assistans, ekonomi

Text:

Kommentarer är avstängda.