Lennart Axelsson Socialdemokraterna
Lennart Axelsson Socialdemokraterna

Regeringen har ännu inte levererat någon lösning för hur familjer med barn som har funktionsnedsättning ska få hjälp att samordna insatser från samhället.

 

Debatten om samordnare för familjer med barn som har funktionsnedättning tog fart för några år sedan. Riksrevisionen konstaterade i en granskning många föräldrar till barn med funktionsnedsättning har ett tungt arbete när det gäller att hantera alla kontakter med samhället som krävs för att barnen ska få rätt stöd och hjälp. Staten borde inleda en försöksverksamhet med samordningsstöd till familjerna, ansåg Riksrevisionen och hösten 2011 uppmanade riksdagens socialutskott regeringen att ge frågan hög prioritet. Trots det har resultatet uteblivit.

– Regeringen har lurat de föräldrar som trodde sig se en ljusning i den här frågan men man har också lurat riksdagen genom att inte genomföra det här, hävdade socialdemokraten Lennart Axelsson i en interpellationsdebatt i riksdagen på torsdagen.

Maria Larsson
Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister

Men barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) hävdade att hon har en ärlig ambition att skapa ett bättre stöd för barnfamiljerna. Att försöksverksamheten ännu inte är verklighet förklarar hon med att Socialstyrelsen inte har gett regeringen det underlag som krävs och att det redan finns olika strukturer på några håll i samhället. Regeringen har därför inlett samtal med Sveriges kommuner och landsting för att hitta en lösning.

– Vi behöver en struktur för det här och det är det vi söker försöker hitta vägen framåt. Jag har använt de myndigheter som står till förfogande och fått nej från dem. Då söker jag vidare. Min absoluta vilja och ambition är att hitta en lösning, sa Maria Larsson i riksdagsdebatten.

 

Lennart Axelsson var dock inte nöjd med svaret:

– Om regeringen inte var nöjd med beskedet från Socialstyrelsen hade man ju kunna säga be dem att göra om, svårare än så kan det ju inte vara.

Text:

Kommentarer är avstängda.