Båda vill synas i TV, men när det gäller Kanal 5:s dejtingsåpa ”De dejtbara” tycker de helt olika.

I kväll är det premiär för Kanal 5:s nya program ”De dejtbara”. Här ska svenska singlar med funktionsnedsättning få hjälp att hitta kärleken. Programmet har skapat debatt redan innan det har visats. När idén presenterades i våras, då under projektnamnet ”De odejtbara”, var kritiken massiv från många håll och ledde fram till att programmet bytte namn till ”De dejtbara”.

 

Emelie Felderman
Emelie Felderman

Emelie Felderman, student och före detta språkrör för Förbundet unga rörelsehindrade är en av deltagarna.

Varför är du med i De dejtbara?

– Jag vill normalisera det här med funktionshinder, och kärleks- och relationsfrågan har alltid varit en hjärtefråga för mig. Det finns människor som är okunniga och inte har någon relation till någon med funktionshinder. Genom programmet kan man skapa en större kunskap så att vi kommer ett steg närmare att bli ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.

Kan det tvärtom bli så att personer med funktionsnedsättning buntas ihop mer till en grupp?

– Risken finns såklart, men jag tog en chans att synliggöra oss i ett sådant här program och då kan man kanske sedan ta ett steg till och synas i program där inte bara personer med funktionsnedsättning är med.

Vad får ett program som De dejtbara för konsekvenser för kampen för ett jämlikt samhälle?

– Jag hoppas att  folk får en ökad förståelse och att fler ser mig som ett dejtingalternativ. Att det blir ”aha”, lite öppna ögonen-effekt.

 

Johanna Andersson
Johanna Andersson

Johanna Andersson, student och styrelseledamot i Unga rörelsehindrade i Göteborg, är en av programmets argaste kritiker.

Vilken bild förmedlar ett sådant här program av personer med funktionsnedsättning?

– Det säger att vi måste ha extra hjälp att hitta kärleken, ger en skev bild och fördomar förstärks istället för att minska. När människor ser det här på tv kommer många tänka ”oj, de behöver ett eget program”. Man accepterar människor i kategorier som inte borde finnas.

Kan du se någon positivt effekt med programmet?

– Det är jättebra att funktionsnedsatta syns i rutan, men detta är på fel sätt. Jag vill ju synas, men helst i något program som är för alla.

 Gjorde namnbytet från ”De odejtbara” till ”De dejtbara” någon skillnad?

– Nej. Det nya namnet förmedlar en wow-upplevelse: ”Oj, man kan dejta någon med funktionsnedsättning”. Det blir också fel.

Text:

Kommentarer är avstängda.