Övervakningskamera med istappar påFlera av förslagen i utredningen "Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning" som presenterades i februari kommer att vrida kontrollen över den personliga assistansen ur användarnas händer. Det befarar DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.
I sitt remissvar över utredningen riktar organisationen kritik mot förslagen att lägga mer ansvar för kontroll och rapportering på assistansanordnarna. Något som riskerar att "slå in kilar mellan assistansberättigade och verksamheterna", skriver DHR.

Till exempel reagerar organisationen mot förslaget om att assistansanordnarde kan bli återbetalningsskyldiga i de fall man borde insett att ersättning lämnats ut felaktigt eller med för höga belopp. En sådan reglering innebär att anordnaren måste öka kontrollen av brukaren och rapportera till myndigheterna om förändringar i brukarens privatliv, anser DHR.
"Det är grundläggande att den som ger ett uppdrag åt en anordnare ska kunna känna sig trygg i att den personliga integriteten inte ifrågasätts av anordnaren", skriver man.

Liknande kritik riktas också mot förslagen att anordnare ska bli skyldiga att lämna uppgifter till Försäkringskassan om både användare och assistenter och att man måste anmäla om den assistansberättigade läggs in på sjukhus.

"Vi oroar oss
för att det myckna reglerandet kommer att begränsa det vunna frihetsutrymmet och att vi återgår till en tid när människor med funktionsnedsättning åter upplever sig ”kontrollerade och ifrågasatta”, skriver DHR.

Taggar: personlig assistans, DHR

Text:

Kommentarer är avstängda.