Elin Åkesson– Vi vill visa dels hur bra assistansen är, som motvikt till all den negativa uppmärksamhet runt fusket med assistansersättning. Men det ska också handla om konsekvenserna för de som idag blir av med sin assistans, säger Elin Åkesson, ordförande DHRs Göteborgsavdelning och initiativtagare till manifestationen som genomförs i samarbete med ett lokalt assistanskooperativ, förbundet Unga rörelsehindrades lokalavdelning och regissören Hans Sjöberg.
Idéen fick hon tack vare den assistansaktion som genomfördes i Stockholm i början av maj.
– Jag tänkte då att vi borde göra en egen grej runt assistansen här i Göteborg, säger Elin Åkesson.

Vandringen börjar vid
statyn Kopparmärra på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg och fortsätter sedan till ytterligare två platser i centrum. Vid varje stopp spelar två skådespelare upp en scen i en pjäs som manusförfattaren och regissören Hans Sjöberg har skrivit exklusivt för tillfället.
– Vi spånade lite om vad den skulle heta och kom fram till "Nyckeln till frihet". Det ska symbolisera vad assistansen betyder. Pjäsen blir lite som en saga. Det handlar om en kvinna i rullstol som möter en prins. Men för att få det att fungera behöver hon leta efter en nyckel.

Vad vill ni säga med pjäsen?
– Att assistansen är viktig för att vi kan leva som du eller vem som helst annan. Får vi inte assistans så är vi låsta. Det är därför pjäsen heter "Nyckeln till frihet". Assistans är förutsättningen för att vi ska kunna studera eller arbeta och få vardagslivet att fungera, säger Elin Åkesson.
– Det har varit så mycket fokus på fusk inom assistansen samtidigt som så många i vår närhet har blivit av med sin assistans eller fått sina timmar minskade. Vi vill sända budskapet att det inte är okej.

Aktionen startar vid Kopparmärra 13.00. Den andra scenen spelas sedan utanför entrén till Nordstan och den tredje vid Harry Hjörnes plats.
– Det är gjort så att man kan hoppa in i en scen och se den, men det ska vara kul att följa med på hela vandringen och se alla scener, säger Elin Åkesson.

Taggar: personlig assistans, Göteborg

Text:

Kommentarer är avstängda.