Mikael Berghman, som valdes till ny ordförande för Unga Rörelsehindrade under helgens förbundsmöte.

Porträtt på Mikael Berghman
Mikael Berghman

Vem är du?
– Jag är 27 år, bor i Stockholm och är socionom. Just nu gör jag praktik på Arbetsfömedlingen och vill gärna arbeta med funktionshinderfrågor. Jag är intresserad av musik och film, och att resa.

Vad har du för bakgrund när det gäller att jobba med funktionshinderfrågor?
– Jag blev invald i styrelsen för Stockholmsavdelningen för Unga Rörelsehindrade för två år sedan, och har varit aktiv ungefär lika länge i DHR. I Stockholmsavdelnignen har vi några gånger träffat politiker och låtit de prova på att använda rullstol. Det är ett bra sätt att visa i praktiken hur det är att vara rullstolsburen.

Vad vill du åstadkomma som ordförande för Unga Rörelsehindrade?
– Mycket handlar om att fortsätta det som förra ordföranden har påbörjat, det vill säga att bli mer synligt som förbund. Jag är intresserad av frågor som rör utbildning och arbetsmarknad. Jag har själv erfarenhet av hur det är att plugga på högskolan när man har en funktionsnedsättning, och hur tufft det är på arbetsmarknaden. De områdena är grunden för att känna sig som en del av samhället.

Vad kan göras bättre inom utbildningsområdet?
– Det finns rätt mycket stöd och hjälp att få när man studerar, så jag tror att det handlar mycket om att uppmuntra unga att prova på att plugga. Det kan finnas en oro för hur man ska kunna försörja sig under tiden man studerar, för det är svårare för personer med rörelsenedsättning att ha ett extrajobb, man orkar inte lika mycket. Att man inte får behålla aktivitetsersättning när man studerar är dumt – det uppmuntrar inte till att studera.

Text:

Kommentarer är avstängda.