Efter en lång karriär som företagsledare blev Marie Hav Lundkvist med rullstol. Nu har hon skrivit en bok om sitt möte med ett otillgängligt samhälle och ett näringsliv som stänger ute.
2010 drabbades Marie Hav Lundkvist av en neurologisk sjukdom som på många punkter förändrade hennes liv. Från att ha varit fullt rörlig blev hon snabbt beroende av hjälpmedel och stöd från omgivningen.
Den nya livssituationen konfronterade henne också med samhällets brister i tillgänglighet och användbarhet.
– Jag blev skrämd när jag inte kom in på alla avdelningar på ett sjukhus utan blev slussad genom stängda avdelningar för att nå dit jag skulle, och när jag mötte människor som pratade till den som följde med mig istället för med mig, säger Marie Hav Lundkvist.
Upplevelserna ledde fram till beslutet att skriva boken ”Med rullstol i grönsakshissen”.
– Jag vill lyfta fram hur samhället bemöter oss, hur det ser ut med respekten för oss och tillgängligheten och att vi inte syns när vi kommer i rullstol. Jag vill göra det med glimten i ögat, men med allvar bakom, säger hon.
I boken varvas historier om bristande tillgänglighet i butiker, på restauranger och i kollektivtrafiken med berättelser om möten med vården, försäkringskassan och hjälpmedelsförskrivare. Det mesta illustrerat i humoristisk stil av Robert Källgren.
Marie Hav Lundkvist säger att hon vill förändra hur samhället ser på personer med funktionsnedsättning. Normerna som sätter allt ljus på den friska 40-åringen måste ifrågasättas starkare, menar hon.
– De som skiljer sig från normen kommer utanför. Är man inte normal så finns man inte. Det har varit en skrämmande upptäckt för mig att det är så.
Hon lägger stort ansvar på de tjänstemän som är satta att förvalta lagar och regler. Även dessa är styrda av normer som säger att den som har funktionsnedsättning inte förväntas ha särskilt höga krav på livet.
– Jag har levt ett aktivt liv, rest runt Europa och haft intressen och jag vill fortsätta att ha ett aktivt liv, men när jag får funktionsnedsättning ska jag inrätta mig efter en norm där jag inte förväntas ha det behovet.
För att förändra näringslivets inställning till tillgänglighet och respekt för kunder med funktionsnedsättning krävs tydligare pedagogik och fokus på lösningar, menar Marie Hav Lundkvist. Det funkar inte att gnälla eller svinga pekpinnar.
– Det är som med små barn, man förklarar alltid varför, man säger inte ”Du ska”.
Med rullstol i grönsakshissen
Marie Hav Lundkvist med illustrationer av Robert Källgren (Idus förlag)
Text: Albert Martinsson