Om den som är rullstolsburen vill gå på ett evenemang med en person som inte sitter i rullstol förväntas de sitta på olika rader på Friends Arena. ”Det är en byggnadsteknisk lösning” säger logistikansvarige Zacharias Ernsten.

På Friends arenas hemsida informeras besökare om att varje rullstolsburen gäst får ta med sig en ledsagare utan extra kostnad, och att denna person sitter på en fast plats bakom rullstolsplatsen.

– Som det ser ut nu har vi möjlighet att bygga rullstolsplatser runt arenan ovanför hela läktare 1. När man gjorde det arbetet så var lösningen som gick att göra rent tekniskt att man monterade fasta stolar bakom varje rullstolsplats, säger Zacharias Erngren, logistikansvarig på Friends arena.

Om man hade byggt så att sällskap med och utan rullstol kunde sitta bredvid varandra hade det blivit färre rullstolsplatser, menar han.

– Det vi har gjort hittills på evenemang är att vi har ställt ut en lös stol så att man kan sitta bredvid sin vän. Men har vi sålt alla rullstolsplatser så finns det ju inte möjlighet att göra så.

Olle Hansen är konsulent för information och utbildning på Stockholms handikappidrottsförbund, och han besökte Friends arena med två vänner för att se matchen mellan Sverige och Argentina. När de skulle boka biljetter via nätet blev en i sällskapet placerad på andra sidan arenan, vilket de reagerade på. När de väl var på plats för matchen fick de dock hjälp att lösa det på plats så att alla kunde sitta tillsammans.

– En satt framför och två bakom, säger Olle Hansen.

Sällskapet fick inte erbjudande om att sitta bredvid varandra, vilket ju hade varit en ännu bättre lösning, enligt Olle Hansen.

– Det är alltid trevligare att sitta bredvid varandra.

Ser du det som ett problem att man sitter bakom och framför varandra?

– Det kan ju vara det om man har stort behov av assistans, och att assistenten kan se en.

Birger Nord är handikappkonsulent och i sitter i Solna stads handikappråd. Rådet var med i diskussionerna om tillgänglighet inför arenabygget. Han känner inte till problemet att man inte är garanterad att kunna sitta bredvid varandra på arenan.

– Det är ju ett problem vi måste lösa.

Men Zacharias Erngren säger att han är nöjd med de lösningar som arenan kan erbjuda.

– I mina ögon ser jag det som ett fullgott alternativ som det är i dag, att vi kan erbjuda en lös stol bredvid.

Så länge det inte är fullbokat…?

– Ja, och då får man väl se det som en eventuell möjlighet att sätta in ett podium till så att man kan separera lite och få in stolar bredvid.

Text:

Kommentarer är avstängda.