I november 2010 gick remisstiden ut för utredningen Bortom fagert tal som konkret lämnade förslag för hur ett förbud mot bristande tillgänglighet kan införas i diskrimineringslagen. Drygt ett år senare,  en torsdag i december 2011, inleddes den så kallade Torsdagsaktionen. Inför regeringens veckosammanträde tog DHRs ordförande Maria Johansson plats utanför regeringshögkvarteret Rosenbad för att protestera mot att utredningens förslag ännu inte blivit verklighet.
Sedan dess har hon varit där vid varje regeringssammanträde för att påminna ministrarna om utredningen.

Idag är hon inte längre ensam. Under våren har flera funktionshinderorganisationer anslutit sig till DHRs aktion. I dagsläget stöder sju förbund Torsdagsaktionen och inför dagens regeringssammanträde anslöt tillresta aktivister från DHR i Södermanland. Totalt samlades 25 personer utanför Rosenbad för att protestera.

– Den här är en bra sak att demonstrera för. I princip är det bara Moderaterna som inte skrivit under på förslaget så det är de vi ska jaga, sa Yvonne Klaesson från Nyköping samtidigt som de mörka bilarna med tonade rutor började anlända till Rosenbads huvudentré.
– Vi måste visa att tillgänglighet för alla är nödvändigt. Man hoppas ju att det här hjälper, men man vet inte, tillade Bo Ringdahl, ordförande i DHRs Nyköpingsavdelning.

Under den timme som aktivisterna är på plats kommer flera ministrar fram, ler, tar emot ett flygblad och samtalar lite. Några tar upp frågor som de själva driver, men ingen vill riktigt uttala sig om otillgänglighet och kraven på ett diskrimineringsskydd.
På uppmaning av regeringskansliets vakter flyttar sig skaran aktivister lydigt för att släppa fram ministrarnas bilar. Flygblad delas ut till förbipasserande och så plötsligt är veckans protest över. Klockan har slagit nio och regeringssammanträdet inleds bakom Rosenbads väggar.

Om protesten får någon effekt återstår att se. Mattias Jonsson från Kartineholm är inte alltför hoppfull.
– Det borde vara självklart med tillgänglighet för alla. Men de ansvariga verkar ha svårt att ta det till sig.

Taggar: tillgänglighet, DHR, Bortom fagert tal

Text:

Kommentarer är avstängda.