tom Datta spelar på sin flygel med den egenutvecklade lösningen för att styra fotpedalen med handloven.
Som treåring tog
Tom Datta ut Blinka lilla stjärna på föräldrarnas piano. Som fyraåring började han ta lektioner. Idag, drygt 45 år senare, har han en lång musikkarriär bakom sig. Han har gått Musikhögskolan, arbetat som musiker och musikpedagog, lett körer och spelat i kyrkor.
Detta har varit möjligt trots att det inte finns ett piano på marknaden som Tom Datta kan spela på fullt ut eftersom han inte kan använda pianots pedaler.
– Som pianist måste jag kunna använda pedalerna, annars blir min repertoar väldigt begränsad, säger Tom Datta.

Längs med klaviaturen löper en kopparstång som när den berörs triggar elektronik som styr pianots pedal.Men det som inte finns
får man skapa själv. Redan på 70-talet började Toms far, Ashoke Datta, att utveckla ett alternativt styrdon till pianots pedaler. Han provade att styra pedalen med blåsmunstycke, men det fungerade inget vidare och gjorde det dessutom omöjligt att sjunga samtidigt.
Lösningen blev istället att styra pedalen med händerna. Via en stång i mässing som löper längs klaviaturen kan pianisten kontrollera pedalen. Det räcker med en lätt beröring, med handloven eller ett finger, för att pianots dämpning ska försvinna och tonerna klinga längre.

Ursprungligen monterades en tung elektromagnet inne i pianot som kontrollerade pedalen. Under åren har utrustningen utvecklats och idag spelar Tom Datta på en digitalflygel och pedalen styrs elektroniskt vid midi.
– Det här är en helt unik produkt. Både min far och jag tror att det finns goda möjligheter att utveckla den vidare. Han är ingenjören och står för det tekniska och jag tillför den musikaliska erfarenheten.
En av utmaningarna som man står inför är att göra utrustningen portabel så att en pianist enkelt kan montera den på vilket piano som helst. Idag måste Tom Datta hitta andra sätt att spela på när han inte spelar hemma.
Bland annat spelar han legato, det vill säga att man binder samman tonerna.
– Vi har förhoppningen att någon instrumenttillverkare ska utveckla det här vidare. Man verkar inte ha tänkt tanken hittills.

Den här artikeln har följande taggar:
kultur, musik. tillgänglighet

Text:

Kommentarer är avstängda.