Fem månader efter utsatt tid är nu Hans Ytterbergs utredning klar. Ytterberg fick hösten 2008 uppdraget att komplettera diskrimineringsutredningens förslag om hur underslåtenhet att vidta åtgärder mot bristande tillgänglighet ska kunna bli olaglig diskriminering.
Ytterberg var klar med sitt arbete i december, men sedan dess har regeringen fortsatt att arbeta med utredningen. Ingen del har ännu blivit offentlig trots upprepade krav från handikapprörelsen.
Nu är det däremot dags. Om någon vecka kommer regeringen att skicka ut Ytterbergs utredning på remiss. I utredningen föreslås att diskrimineringslagen kompletteras med ett förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Förbudet innebär att om någon missgynnar en annan person genom "underlåtenhet att vidta skäliga åtgärder för tillgänglighet", så ska man kunna dömas för diskriminering.
"Personer med funktionsnedsättning ska i alla situationer där det är rimligt och skäligt komma i en jämförbar situation med en person utan funktionsnedsättning", skriver Integration- och jämställdhetsdepartementet i ett pressmeddelande.
Att utredningen blir offentlig innebär inte att regeringen är beredd att lägga fram något lagförslag just nu. Innan det blir aktuellt med lagstiftning ska en statlig myndighet få i uppdrag att ytterligare belysa de kostnader som kan uppstå för privata och offentliga aktörer, skriver regeringen.
Innan regeringen lägger fram något lagförslag till riksdagen ska sedan remissvaren på utredningen och den kompletterande kostnadsberäkningen vägas samman. När ett lagförslag kan komma att läggas är inte klart.
– Det finns idag ingen tidplan för när ett lagförslag kan läggas. Vi börjar med att skicka utredningen till remissinstanserna, säger Catharina Bildt, politiskt sakkunnig hos integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).
DHRs ordförande Maria Johansson reagerar med blandade känslor på beskedet.
– Det är bra att regeringen släpper utredningen på remiss men berdövligt de anser att det behövs utredas vidare, säger Maria Johansson.
Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, diskriminering
Text: admin