Norge har redan hunnit ta ett andra steg när det gäller att undanta studentbostäder från tillgänglighetskraven. Samtidigt framhålls den norska modellen som ett gott exempel i den svenska debatten.

Steinar Myrdal är bekymrad. Sedan Norges handikappförbund gav grönt ljus till undantag i tillgänglighetsreglerna för studentbostäder för ett år sedan har regeringen hunnit lägga fram ett nytt förslag som utvidgar undantagsrätten och som trädde i kraft 1 april i år.

– Vi är oroliga att vem som helst ska kunna bo i lägenheter med lägre tillgänglighetskrav, säger Steinar Myrdal på telefon till SHT från kansliet på Norges handikappförbund i Oslo där han arbetar som rådgivare i byggfrågor.

Det började med en debatt om bristen på studentbostäder liknande den som pågår i Sverige. Krav restes på minskad tillgänglighet och Norges handikappförbund gav, med viss motvillighet, sitt godkännande till ett för­slag där 20 procent av de nya studentlägenheter som byggs ska vara helt tillgängliga.

Övriga 80 procent behöver bara vara besökstillgängliga. Det innebär att den som sitter i rullstol eller permobil ska kunna hälsa på i vilken studentlägenhet som helst, men vid toalettbesök är de hänvisade till den tillgängliga toalett som ska finnas på varje våningsplan.

– Vi tycker att 20 procent tillgängliga bostäder är för lite. Men vi hade som villkor då att den sänkta standarden absolut inte skulle gälla andra bostäder, säger Steinar Myrdal.

Men de nya reglerna ses som ett steg bort från det villkoret. Regeringen vill göra det möjligt för alla bostadsföretag att bygga enligt de sänkta tillgänglighetskraven under villkor att bostäderna tjänar som studentbostäder under minst 10 år. Tilltänkta hyresgäster beskrevs som ”personer med studierätt” – något som Norges handikappförbund vände sig emot eftersom det skulle kunna vara nästan vem som helst. Departementets svar till SHT är att tanken är att det ska vara just studenter.

Ännu kan ingen säga villken effekt de sänkta tillgänglighetskraven har fått på byggandet av studentbostäder i Norge.

I Sverige arbetar Boverket för fullt med sitt kommande förslag om förenklade byggregler för bostäder för studenter och unga, där tillgänlighetskrav är en av punkterna som ses över.

Vid ett referensgrupps­möte mellan myndigheten och funktionshinderrörelsen, studentkårer och studentbostadsföretag nyligen ska flera alternativa förslag ha presenterats. Förslagen sträckte sig från att behålla dagens regler för tillgänglighet till att gå längre än det norska exemplet, och till exempel inte ställa krav på hiss.

Studentbostadsföretagen uttryckte efter mötet glädje och tyckte sig ha blivit hörsammade. De har tillsammans med tillgänglighet, lyft fram bullerkrav och ytkrav som de viktigaste reglerna att förenkla för att få bättre ekonomi i byggandet.

Karolina Celinska, ombudsman för kommunikations- och tillgänglighetsfrågor på DHR, anser att det inte finns någon rimlig utgångspunkt för den svenska funktionshinderrörelsen att förhandla med Boverket om sänkta tillgänglighetskrav.

– Eftersom man inte ens lever upp till kraven på tillgänglighet i dag, att bostadsbestånden ser ut som de gör och att det inte finns en diskrimineringslagstiftning tycker vi att det är väldigt svårt att sitta och förhandla om lägre krav, säger hon.

Boverket vill i nuläget inte kommentera förslagen och påpekar att inget är klart ännu. Senast den 1 juli lämnar Boverket sina förslag till regeringen.

Text:

Kommentarer är avstängda.