Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige som lämnar sitt slutbetänkande idag föreslår att det skapas en ny myndighet: "Kommissionen för mänskliga rättigheter" . Det skriver delegationens ledamöter på Dagens nyheters debattsida idag.
Den nya myndigheten ska skapa överblick, utveckla en samlad kunskap inom området och vara pådrivande för de olika insatser som kan behövas, skriver ledamöterna. Kommissionen ska också systematiskt undersöka och rapportera om hur det allmänna lever upp till Sveriges internationella åtaganden och främja ett aktivt arbete för de mänskliga rättigheterna.

Myndigheten ska vara organiserad under riksdagen för att säkerställa självständighet gentemot regering och myndigheter.

Förutom den nya myndigheten föreslår delegationen att Sveriges åtaganden om mänskliga rättigheter ska göras tydligare i lagstiftningen och att det görs en satsning på utbildning och forskning om mänskliga rättigheter.
"Blir delegationens förslag verklighet kan de mänskliga rättigheterna få samma centrala plats i den svenska inrikespolitiken, som de har i utrikespolitiken", skriver delegationen i debattartikeln.

I eftermiddag presenteras hela förslaget. Vi återkommer med fler detaljer.

Den här artikeln har följande taggar:
mänskliga rättigheter, tillgänglighet

Text:

Kommentarer är avstängda.