Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister empl

Unga med aktivitetsersättning ska få rehabiliteringsstöd till jobb med metoden supported employment.

– Vi vet att Supported Employment har tillämpats med framgång i bland annat USA och Danmark och nu vill vi pröva det i Sverige. Genom den här satsningen så kommer nu fler unga med aktivitetsersättning att få möjlighet att med rätt stöd gå från daglig verksamhet till arbete, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.

Supported employment innebär att den arbetssökande får individuellt stöd att kunna ta och behålla ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Stödet riktar sig även till arbetsgivaren för att lösningen ska bli långsiktigt hållbar.

Det är inte första gången som modellen används i Sverige. Arbetsförmedlingens arbete med Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS) som växte fram på 90-talet har hämtat inspiration från modellen och flera privata och stiftelsedrivna verksamheter runt om i landet har tagit sin utgångspunkt i supported employment.

Det nya projektet ska drivas av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gemensamt. Det ska även utvärderas av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Totalt avsätter regeringen 90 miljoner kronor under 2014-2016.

Text:

Kommentarer är avstängda.