– Vi hade hoppats att det skulle bli ett enigt utskott då flera alliansspartier ställt sig bakom kravet.  Men Moderaterna har lyckats hålla sina allianskollegor nära sig och därför blir det en reservation från M, C, FP och KD till beslutet, säger Mehmet Kaplan, miljöpartiets gruppledare i riksdagen och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Beslutet uppmanar
regeringen skyndsamt, utan att utreda ytterligare en gång. återkomma med ett lagförslag om hur bristande tillgänglighet ska bli en del av diskrimineringslagstiftningen.
– Vi har valt den skarpast möjliga formuleringen. Om inte ordet skyndsamt funnits med hade regeringen kunnat dra ut på frågan och utreda ytterligare, säger Mehmet Kaplan.
Han säger att utskottet tydligt pekar på att förslagen i utredningen "Bortom fagert tal" ska ligga till grund för lagförslaget.

Tre av de fyra regeringsparterina, C, FP och KD, har tydligt uttalat att de vill ha en lagstiftning där bristande tillgänglighet klassas som diskriminering. Folkpartiet gick så sent som för några veckor sedan ut med en rapport där kan tydligt tog ställlning för en lagskärpning. Ändå röstade partiets representant i arbetsmarknadsutskottet, Hans Backman, emot tillkännagivandet.
– Det hänger ihop med att arbetet med att bereda förslaget pågår i regeringskansliet. Det gäller att komma överens mellan de fyra regeringspartierna. Sedan bör den här frågoan tas med i ett budgetsammanhang eftersom det finnas vissa kostnader i anslutning till reformen.

Hans Backman peka
r på att varken Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna har tagit upp frågan om bristande tillgänglighet som diskriminering i sina budgetförslag.
– Nu tror ju vi i folkpartiet att kostnaderna inte blir så stora men det är viktigt när man gör en så här stor reform att man ser till att den är finansierad, säger Hans Backman.

Moderaterna framstår som det parti som bromsar ett förslag om bristande tillgänglighet som diskriminering. Den moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé, som också är ordförande i arbetsmarknadsutskottet säger till TT att oppositionens tillkännagivande är oansvarigt eftersom det kan medföra kostnader på flera miljarder per år att bygga om samhället.
Men Hans Backman tror ändå att regeringspartierna kommer att komma överens i frågan.
– Vi har löst ut många frågor under de år som vi har regerat tillsammans. Det finns goda förutsättningar att vi löser även den här.

DHRs ordförande
Maria Johansson välkomnar beskedet från Arbetsmarknadsutskottet.
– Varje åtgärd för att sätta press på regeringen och skynda på utvecklingen är naturligtvis positiv. Med reservation för att jag inte har läst hur uppdraget är formulerat, säger Maria Johansson.

Taggar: tillgänglighet, diskriminering, Bortom fagert tal

Text:

Kommentarer är avstängda.