Tomma pärmar staplade på hög i väntan på nya arbetsuppgifter.– Vi räknar med att kunna jobba på som tidigare. Men ju tuffare det blir på arbetsmarknaden ju svårare blir det att hitta jobb för de utsatta grupper som befinner sig i marginalen, säger Henrietta Stein, chef för Arbetsförmedlingens avdelning för arbetsmarknadsinriktad rehabilitering.

Igår presenterade myndigheten en reviderad prognos över arbetslösheten de kommande åren. Det är en mörk bild som tecknas. Nästa år kommer arbetslösheten nå elva procent och värst blir det för de grupper som redan har det svårast.
Personer med funktionshinder och nedsatt arbetsförmåga får räkna med att gå arbetslösa under lång tid, skriver Arbetsförmedlingen i prognosen.

Men trots den dystra profetian har myndigheten inga planer på extra stöd till gruppen. Målet är att resurserna inte ska minska. I år har Arbetsförmedlingen fått extra resurser för att arbeta med vad man kallar nyarbetslösa, alltså personer som nyss blivit av med sitt arbete till följd av lågkonjunkturen. Dessutom är det anställningsstopp som fanns tidigare hävt.
– Det gör att vi har en oförändrad förmedlarstock som kan arbeta med de som har extra svårigheter på arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein.

Under 2008 och 2009 har Arbetsförmedlingen genomfört ett antal nya insatser för att hitta jobb till personer med funktionshinder. Myndigheten har upphandlat insatser för att analysera och utveckla arbetssökandes kompetens och i början av året antog myndigheten en ny strategi för att få arbetsgivarna att anställa fler personer med funktionshinder. Bland annat ska man öka arbetsgivarnas kunskaper och bli mer målinriktad i kontakten med dem.

– Vi ska jobba mer offensivt och gå ut på företagen mer än vi gjort tidigare. Vi ska också bli bättre på att presentera de arbetssökande. Vi ska fokusera på personens kompetens och inte som tidigare utgå från funktionsnedsättningen, säger Henrietta Stein.

Läs mer:

SHTs artiklar om arbetsmarknaden för personer med funktionshinder »

Text:

Kommentarer är avstängda.