Caroline Lindqvist– Jag får varken handlingarna hemskickade eller har rätt att ta med mig en assistent på sammanträdena. Kommunen hänvisar till sekretessreglerna, säger en ledsen och upprörd Caroline Lindqvist.
Hon sitter i rullstol och har muskelsjukdomen SMA, vilket gör det svårt att på egen hand läsa alla handlingar. Med entusiasm såg hon fram emot sitt nya politiska uppdrag efter valet. Det kom som en stor överraskning att hon inte får samma arbetsmöjligheter som andra politiker.
– Visst kände jag till att det är massor av känsliga sekretessärenden i en socialnämnd, men även mina assistenter omfattas ju av tystnadsplikt. Det känns fruktansvärt att sitta på sammanträden bredvid politiker som nedvärderar mig som person för mitt funktionshinder.

Beslutet att inte skicka handlingar till Carolines hemadress togs på tjänstemannanivå, men har stöd av socialnämndens politiska ledning. Kommunen anser sig ha fått rätt i sin tolkning av sekretessreglerna efter att ha kontrollerat saken med både Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Socialstyrelsen.
– Socialstyrelsens rättssekretariat har kommit med ett utlåtande, där man stöder vårt agerande. Att Caroline inte kan delta i det demokratiska arbetet som övriga politiker är mycket olyckligt, men vi får göra det bästa av situationen med tjänstemän som kan hjälpa henne med inläsning av handlingar på socialkontoret, säger socialnämndens ordförande Christer Carlsson.

Frågan har polariserat kommunpolitiken i Boden. Caroline Lindqvist upplever ett starkt stöd från kollegor från sitt eget parti – Miljöpartiet – men även från andra partier. Samtidigt har hon mött hårdnackat motstånd från andra politiker.
– Vi har fått höra saker som vi inte trodde var möjligt under de senaste veckorna – exempelvis en ledamot av handikapprådet som föraktfullt sagt att vi inte ska ha personliga assistenter springande på våra sammanträden. Nu väljer vi att JO-anmäla Boden kommun för att Caroline inte ges rätt att fungera som politiker, säger hennes make Åke Lindqvist.

Caroline Lindqvist har fått stöd av den kände handikappidrottaren David Lega, som upplever en helt annan politisk vardag som nytt kommunalråd i Göteborg.
– Jag har aldrig upplevt att någon i Göteborg ifrågasätter att jag kan behöva hjälp att gå igenom handlingar och nu har även stadskansliet ställt upp med en särskild läsplatta, som gör att jag digitalt kan ta del av handlingarna genom att bläddra med munnen.
– Här försöker man hitta lösningar, inte konstruera problem som i Boden. Jag är mycket förvånad över den behandling som Caroline fått utstå.

Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, Boden, kommunpolitik, Caroline Lindqvist, David Lega, demokrati

Text:

Kommentarer är avstängda.