För åtta månader sedan uppmanade riksdagen regeringen att återkomma skyndsamt i den segdragna frågan om att göra bristande tillgänglighet till diskriminering enligt lag. Sedan dess har det varit tyst från regeringens håll.

När SHT frågar arbetsmarknadsdepartementet om tidpunkt för ett lagförslag är enda svaret att frågan är under beredning.

– Det händer saker och kommer snart ett förslag, tror jag, säger Annika Qarlsson, centerpartistisk ledamot i arbetsmarknadsutskottet, till SHT.

Hennes uppfattning är att regeringen håller på att ta fram ett kostnadsunderlag för att införa bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund. Annika Qarlsson menar att Hans Ytterbergs utredning och Stadskontorets kostnadsberäkning låg alltför långt ifrån varandra på den punkten, och att den senare pekade på orealistiskt höga summor.

– Inför beslut finns ändå behov av att hitta en mer harmoniserad bild, säger hon.

När kan man vänta sig att regeringen lägger fram ett förslag?

– Jag skulle gärna se att det fanns med under nästa riksdagsår.

Ylva Johansson, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger att hennes parti ofta tar upp frågor om tillgänglighet och funktionshinder på olika seminarier.

– Det vi kan göra är att fortsätta debattera frågan, säger hon.

En idé är att lyfta frågan om otillgänglighet som diskriminering under våren, säger Mehmet Kaplan, gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

– För när det har gått ett år måste man ju ha någon form av livstecken.

Men enligt Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs universitet, innebär riksdagens uppmaning till regeringen att ”återkomma skyndsamt” ingen vidare tidspress.

– Regeringen känner sig lite pressad helt klart, men det finns ingen bestämd tid när de måste återkomma. De kan utan vidare ligga på det här i ett eller två år och bereda ärendet.

Om regeringen inte skulle återkomma finns möjlighet för riksdagen att ta frågan vidare till Konstitutionsutskottet.

Text:

Kommentarer är avstängda.