Vänsterpartiet vill höja både taket för lönesubventioner och ge mer pengar till arbetsgivarna. Högre lönetak efterfrågas även av både fack och arbetsgivare.

Igår presenterade V ett 13-punktsprogram för stärka möjligheterna till arbete och försörjning för personer med funktionsnedsättning. Partiet vill höja taket för lönesubventioner, från dagens 16700 kronor per månad till närmare 20000 kronor per månad. Därtill utlovas höjda ersättningar för merkostnader till de arbetsgivare som anställer en person med någon form av lönestöd. Det kan handla om kostnader för anpassning av organisation och arbetsuppgifter eller för rehabiliteringsinsatser.

Totalt räknar V med att höjningen av taket kostar statskassa 1,3 miljarder kronor medan merkostnadsersätningen går loss på ytterligare en miljard.

Slutsatsen att taket för lönesubventionen behöver höjas landade även representanter för TCO och Almega i vid ett seminarium som Handikappförbunden arrangerade under Almedalsveckan i Visby på måndagen.

TCOs Åsa Forsell konstaterade att dagens tak för lönesubventionerna styr personer med funktionsnedsättning mot lågbetalda och okvalificerade arbeten.

– TCOs medlemmar kan inte få stöd som motsvarar deras lönenivå. De måste antingen sänka sin lön eller så får arbetsgivaren betala mer. En höjning av lönesubventionen är viktigt för personer med  för ATG kunna jobba i alla delar av arbetsmarknaden, sa Åsa Forsell.

Även Li Jansson från Almega ville också se ett högre tak för subventionen men menade samtidigt att nivån inte är det den enda faktorn av betydelse. Hon efterlyste ett smidigare system för stödet som är enklare att hantera för arbetsgivarna.

Att taket år efter år ligger kvar på samma nivå trots att att till exempel Funka-utredningen har föreslagit en höjning stavas pengar, menade de båda.

– Det finns även en aspekt som inte handlar om pengar utan om bristen på innovationskraft i arbetsmarknadspolitiken överhuvud taget, sa Li Jansson.

Text:

Kommentarer är avstängda.