Jacob Dahlbergs konstverk med hängande sidentrådar i olika färger som man kan gå i i bland.
I helgen öppnar konstutställningen
"Ta plats" i Kulturhuset i Stockholm. Ett försök att öppna konstvärlden för personer med flerfunktionshinder. Det kan handla om att varken se eller höra, eller att nedsatt rörelseförmåga i kombination med nedsättning av olika sinnen.

– Det visade sig att samtidskonsten var en av få saker som många av de här personerna kunde ta del av i samhället. Det handlar ofta om konst som stimulerar flera sinnen samtidigt, säger projektledaren och konstnären Po Hagström.

Tio verk  deltar i utställningen. Här finns bland annat en installation som kombinerar ljud och ljus i ett avgränsat rum och ett fem gånger sex meter stort verk av hängande sidentrådar som man kan gå vilse i.
– Inget konstverk kan nå alla människor i hela världen men de här tio konstverken kan kanske göra det, säger Po Hagström.

I anslutning till utställningen deltar också organisationer och myndigheter som på olika sätt arbetar med tillgänglighet och funktionsnedsättning. Under de tre månader som utställningen i Kulturhuset pågår kommer man att testa olika lösningar för hur man tillgängliggör konsten. Lärdomarna ska sedan spridas och användas när utställningen senare ska på turné runt landet.

Läs mer om utställningen här »

Den här artikeln har följande taggar:
kultur, tillgänglighet

Text:

Kommentarer är avstängda.