RD-protest-140623

Svartklädd protest mot undantagen inför Riksdagens behandling av förslaget att klassa bristande tillgänglighet som diskriminering.

Om några timmar är det dags för riksdagen att debattera det lagförslag som ska göra bristande tillgänglighet till en form av diskriminering. Det förslag till till utvidgning av diskrimineringslagstiftning som regeringen presenterade i mars har varit starkt efterlängtat av funktionshinderrörelsen i många år.

Men förväntningarna grusades rejält när lagförslaget visade sig vara fyllt av undantag. Bland annat gäller inte lagen för företag som har färre än tio anställda inom handel med varor och tjänster. För att kunna åberopa diskriminering kommer det även att krävas att det finns en varaktig relation mellan företaget och den som upplever sig diskriminerad.

Demonstranter har kejat fast sig vid en pelare.
Med svarta kläder och kedjor valde synskadades riksförbund att visa sitt missnöje.

Besvikelsen hos funktionshinderrörelsen är så stor att flera personer i dag talar om en sorgens dag när den nya lagen antas. Under måndagsförmiddagen samlades svartklädda personer utanför riksdagen för att protestera mot vad man ser som ett lagförslag som legitimerar diskriminering. En grupp från synskadades riksförbund valde att kedja fast sig själva i en pelare som protest.

 

Här kan du följa debatten som beräknas starta runt klockan 14.00

Text:

Kommentarer är avstängda.