Krönike-vinjett med bild på Karolina CelinskaNi som läser denna tidning med någorlunda regelbundenhet kanske minns min förra krönika som avslutades med att jag skulle dra ut på turné. Den blev inte av! Inte på grund av att byggbranschen över en natt blev tillgänglighetsgenier, i stället föll det på kommunikationsproblem. Tågresandet var bara att glömma, ingen lift ingen resa.

Men så slog jag upp en tidning och läste näringsdepartementets pressmeddelande, infrastrukturminister Åsa Torstensson hade äntligen uppmärksammat att det behövdes konkurrens på spåret, nu tog någon äntligen tag i de brister i resandet som förekommer för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Om ni har läst detta pressmeddelande kanske ni inte alls förstår vad jag menar, inte nämndes tillgängligheten specifikt som anledning till förslaget!? Och det har ni ju rätt i! Ni tror väl ändå att detta är en del av ministerns intentioner?! För det måste det ju vara när det bara är ett år kvar till uppfyllandet av den nationella planen för handikappolitiken. Eller?

Från EU sett så verkar man ha klivit på tåget, bussen, båten och flyget för passagerares rättigheter, direktiv och förordningar på trafikområdet bara rasslar in. Rätten till ledsagning, ersättning vid störning av resan och att inte bli nekad resa på grund av funktionsnedsättning styrs av dessa dokument.
Snart kommer detta vara en naturlig del i vår dagliga livsföring, vi kommer t o m att kunna utöka vårt okynnesresande. Idag kan vi enligt tillståndsbedömare bara göra det med färdtjänsten.

Helt plötsligt kanske de ökade valmöjligheterna vid resande blir det stora hindret för att genomföra resan, då beslutsångest knappast kan räknas som ett enkelt avhjälpt hinder.

Snart kanske är en sanning med modifikation, först ska byråkratins kvarnar mala färdigt, sedan ska trafikaktörerna byta ut hela sin fordonsflotta, så jag överlåter sonika åt mina eventuella barnbarn att okynnesresa.
Eftersom jag har en vida känd optimistisk inställning till livet står de med informationsfoldrar välfyllda väskorna klara i hallen, jag själv är fylld av förväntan och turnéplanen är redo att förverkligas.
Så håll utkik Sverige, förhoppningsvis drar showen ”snart” igång.

Karolina Celinska är ombudsman på DHR.

Text:

Kommentarer är avstängda.