Coop och Ica är först ut att installera den nya uppfinningen med tillgängliga stativ vid självscanningsterminalerna som både är höj, vrid och sänkbara.
– Det känns mycket positivt att vi kan vara med och leverera direkta och snabba lösningar, det här kommer att underlätta mycket för personer med funktionsnedsättning eller nedsatt syn, säger Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel. Var femte svensk, vilket motsvarar 1, 8 miljoner människor, har idag någon form av funktionsnedsättning. Det gör frågan om en lättillgänglig miljö för alla särskilt viktig, skriver Svensk Handel på sin hemsida.
– Vi måste hjälpas åt att hitta lösningarna. Jag tror inte att det finns någon ovilja att satsa på bättre tillgänglighet, problemet är att många handlare inte vet hur de ska gå tillväga, säger Meta Troell.

Den 1 januari 2010 trädde den nya kassaregisterlagen i kraft och under nästa år väntas många butiker byta till nya betalterminaler. Förhoppningen är att det då även blir självklart att installera det nya stativet för bättre tillänglighet.

Läs SHTs artikel om livsmedelsjättarnas syn på tillgänglighet:
Otillgängliga matbutiker fortsatt problem »

Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, tillgänglighetsguide

Text:

Kommentarer är avstängda.