SVT har tagit till sig synpunkterna från förra säsongen av Mot alla odds. Men det blir inga förändringar när ­serien startar på nytt, säger projektledaren Siri Bergerud.

En succé, sammanfattar hon förra säsongen. Höga tittarsiffror och mycket diskussion om innehållet i olika medier fick SVT att säga ja till en ny säsong.

– Det kom många åsikter från olika håll och blev en allmängiltig diskussion som tidigare hade fattats i offentligheten. Det var spännande, säger Siri Bergerud.

– Halva Sverige pratade om sådant de inte skulle ha gjort annars.

Mot alla odds synliggjorde personer med funktionsnedsättning, menar Siri Bergerud. Tv-publiken lärde känna och förhöll sig till deltagarna vecka efter vecka.

– Efter ett tag ser man inte funktionsnedsättningen. Den reaktionen har vi fått från många tittare.

SVT har lyssnat på kritiken om stigmatisering, berättar Siri Bergerud. Programmen följer samma slags dramaturgi som all annan dokusåpa. Men genom porträtteringen av deltagarna vill SVT skildra spännande personligheter, inte hur en viss grupp människor fungerar, framhåller hon. Det senare hade blivit stigmatiserande.

– Det viktiga för oss är att vi porträtterar en individ, och inte någon som en representant för en grupp. Det är en nyansering som jag tycker programmet bidragit mycket till. Vi har letat efter sköna personligheter, säger hon.

Programmets röda tråd är att inspirera andra genom att göra saker man inte trodde sig kunna och att hjälpas åt mot ett mål. Det är ett allmän­giltigt tema som inte har något med om man har en funktionsnedsättning eller inte att göra, anser Siri Bergerud.

– I det här programmet är funktionshinder en förutsättning, men mekanismen är densamma som i andra tv-program, säger hon och jämför med Robinson där deltagarna också är beroende av andra för att ta sig vidare.

Hade det blivit succé om programmet handlat om en annan grupp?

– Det vet jag inte.

 

Siri Bergerud framhåller att Mot alla odds var en stor upplevelse och ett äventyr för dem som var med.

– Jag tycker att alla människor får respektera dem som genomförde expeditionen och som tyckte att det var underbart.

 

Eftersom personer med funktionsnedsättning inte är med i tv-program så ofta kan Siri Bergerud förstå dem som tycker att synligheten som Mot alla odds inneburit skett på fel premisser.

– Men det är också välkommet i debatten. Det får oss att tänka till om att det till exempel finns få politiker och skådespelare med funktionsnedsättning.

 

Text:

Kommentarer är avstängda.