Kulturministern omgiven av teknik-män
Kulturminister Lena Adelsohn-Lijeroth i samtal med pristagare vid PTS prisutdelning.
 
För andra gången har Kommunikationsmyndigheten PTS utsett vinnare i tävlingen Innovation för alla. Den här gången var temat kultur och fritid. 15 företag och föreningar får mellan en halv och två miljoner för att utveckla sina produkter och idéer.
Sverige har ett väl utvecklar kulturliv, men människor med funktionsnedsättning har svårt att ta del av utbudet, konstaterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vid PTS prisutdelning.
– Tekniken är viktig men vi vet att det saknas lösningar. Detta är ett sätt att hitta nya lösningar, sa hon.

Digitalteatern är en av vinnarna. Företaget bakom projektet ska bygga upp en internetportal med inspelade teaterpjäser som har sänts på tv. Den som vill ladda ned en pjäs och se den via datorn ska kunna välja om föreställningen ska textas, alternativt syn- eller teckentolkas. Något som då bakas in i bilden på datorn.
– Vi har velat föra in ett tillgänglighetsperspektiv eftersom det finns så många som stängs ute från teatern, säger Robert Wangeby, från företaget Frekvens Produktion, som gör tv-producerade teaterpjäser åt Sveriges television, SVT, och olika teatrar.

Tillgänglig kultur är ett ansvar för kulturproducenter, menar Robert Wangeby. Men på sikt hoppas han också att hans projekt kan sätta press på SVT att själva sända fler syn- och teckentolkade pjäser.
Att se vad som händer på teaterscenen eller fotbollsplanen förstorat i sin läsplatta eller mobiltelefon är en annan idé som belönades i tävlingen. Företaget Help-IT Skaraborg vill utveckla ett program, en applikation, som tillsammans med kameror uppsatta på teatern eller arenan visar föreställningen i närbild. Det kan också handla om att få pjäsen teckentolkad direkt via läsplattan eller telefonen.
– Det innebär att du ska kunna gå på teater när du vill, säger Per Anders Öhrn, en av dem som ligger bakom idén.

Verktyg som läser upp textremsor från tv-program och en applikation där man kan leta efter tillgängliga evenemang var ytterligare några idéer som belönades, och som nu ska utvecklas.
Sveriges Radio fick ett särskilt omnämnande för ett projekt där tal och musik separerats och lagts i olika kanaler så att lyssnaren själv kan reglera balansen. Det ansågs bäst leva upp till konceptet Design för alla.
I höst utlyser PTS två nya tävlingar. Då ska teknik som gör betalning i handeln lättare och som underlättar vardagslivet för personer med dövblindhet vaskas fram. Tävlingen är ett uppdrag från regeringen.

Den här artikeln har följande taggar:

tillgänglighet, kultur, PTS

Text:

Kommentarer är avstängda.