Axel Wernås sitter i rullstol på den tillgängliga bryggan och har just fått en lax på kroken.
Axel Wernås vet hur man krokar tillgänglig lax i Säveån. Foto: Christer Hansson

– Herregud, den var jättetung! utbrister Axel Wernås, med blicken riktad mot det forsande vattnet och fiskespöets avslitna lina.
– Det var en lax, på minst fem kilo, det hann jag se. Jag har aldrig fått en så stor fisk förut, fortsätter han med ett leende ansikte.

Det är en sen
eftermiddag i maj när Axel, 13 år, för första gången, testar den nya fiskebryggan vid Jonsereds strömmar i Säveån, Partille kommun.
Bryggan invigdes den 8 april i år. Den ligger vid ett av Sveriges bästa laxfiskevatten (enligt Partille kommun) och är en av få svenska fiskeplatser vid rinnande vatten som är anpassad till rörelsehindrade personers behov för tillgänglighet.

Bryggans plats har valts i samråd med Sportfiskarna. Den ingår i naturreservatet Jonsereds strömmar och nås på några minuter via en asfalterad gång- och cykelväg, genom grönskande lövskog, från parkeringen vid Jonsereds pendeltågsstation.
En lång ramp med försiktig lutning leder ner till den rymliga bryggan, som är byggd av lärk och konstruerad för att klara höga vattenflöden.
Porlet från snabbt strömmande vatten blandas med fågelsång och insektssurr. Här är vackert, stillsamt – och gott om fisk.

För Axel, som har ryggmärgsbråck, är sportfiske det stora fritidsintresset. Han har fiskat sedan 5-6-års ålder och oftast blir det vid sommarstället i Öxeryd, där familjen har en båt.
– Fast i Stora Stamsjön får jag mest abborre och de är inte så stora. Inte som den här laxen, konstaterar han.
Men eftersom familjen Wernås bor i Partille så har Axel nära till den nya bryggan, där man får fiska från 1 maj (fiskekort krävs) då säsongen börjar i den här delen av Säveån.

Axel räknar med att vara här ofta. Kanske tillsammans med sina två yngre bröder, Gustav, 10 år, och sexårige Oscar, som också gillar att fiska.
– Det här är perfekt, konstaterar han och fortsätter:
– Det är så bra att man kan komma nära vattnet, trots att man är rullstolsburen. På många ställen måste man stå långt ifrån och kasta och det är inte så lätt.
– Dessutom finns det gott om plats här på bryggan, så man kan ha picknick också.
Att den stora laxen slet sig var synd, men det gör inte så mycket, tycker Axel.
Han tar den någon gång i framtiden.

Vill du läsa mer om tillgängligt fiske:

Taggar: tillgänglighet, fritid

Text:

Kommentarer är avstängda.