Vykortsskrivande i busslucka
Resan till Polen blev succé – och nu planeras nästa års resa.
– Det spelar inte så stor roll vart det blir. Det viktiga är att man är ute och åker tillsammans, säger deltagaren Lena Svantesson.
Det har varit en bra resa. Det uppstår alltid en del småproblem, men dem har vi kunnat lösa på ett bra sätt, konstaterar Ulla Edlund från resekommittén inom DHR Kungälv.

Det är den 4 juni. Tillsammans med 22 medpassagerare  är Ulla på väg hem till Västsverige från en sex dagar lång resa till byn Wladyslawowo vid den polska kusten, nordväst om Trestadsområdet som utgörs av Gdansk, Gdynia och Sopot.
Där har de bott på idrotts-, spa- och rekreationsanläggningen Cetniewo.
Ulla Edlund, som är blind, är nöjd och tycker att det alltid är roligt att komma hemifrån ett tag och ha det trevligt med andra. Vid det här laget har hon varit med och organiserat resor till Danmark, Tyskland, Åland, Norge, årets resa till Polen, plus ett antal inrikesresor i Sverige.
För Ullas egen del var resans höjdpunkt grillkvällen vid slottet Jan III Sobieski, där det serverades både vildsvinskött och underhållning.

Kerstin Lundhag är dotter till Ulla och vice ordförande i DHR Kungälv. Även hon är nöjd med att allt gått så bra.
–Inget att klaga på vad gäller framkomlighet och båtresan gick också väldigt bra. Vi blev väl bemötta och önskades välkomna tillbaka, säger Kerstin.
 – Den här bussen är verkligen fantastisk. Jag har rest med flera stycken, men det finns inget bättre att åka i än den här, tillägger hon.
– Gemenskapen har varit helt otrolig. Alla har varit så glada. Resan har anpassats helt efter våra villkor och ingen har behövt känna att man är en belastning för någon annan.

Bakom resan till Polen ligger ett omfattande förarbete. Kerstin, Ulla och DHR Kungälvs ordförande Lars-Gunnar Andersson har skött planeringen, tillsammans med bussföraren Berth Nilsson och en resebyrå i Stockholm.
För att vara på den säkra sidan gjordes dessutom en provresa i höstas med Kerstins bil.

Resenär får ansiktsbehandlingSyftet var att i förväg kolla tillgänglighet
och framkomlighet på rastplatser, i båthytterna under överresan mellan Karlskrona och Gdynia, på restauranger och vid dagliga utflyktsmål. Efter att ha varit runt på flera hotell valde man anläggningen Cetniewo. En resplan gjordes upp och den specialanpassade bussen bokades med Berth som given förare.

Lars-Gunnar är en av dem som reser med både rullstol och Mini Crosser, vilket går utmärkt på den här bussen.
Sorlet i bussen bryts plötsligt av Berth Nilssons röst i högtalarna. Efter lite information drar han ännu en av sina otaliga historier och belönas, som vanligt, med skratt och en spontan applåd.
En av dem som applåderar är Lena Svantesson, som tycker att resan har varit jätterolig.
– Marknaden i Hel var bra. Där köpte jag den här väskan, säger hon och håller stolt upp sitt fynd.
– Det spelar inte så stor roll vart det blir. Det viktiga är att man är ute och åker tillsammans, konstaterar Lena. 

gruppbildDen sista lunchen  är avklarad och bussen närmar sig slutmålet i Kungälv.
Att organisera en resa som den här kräver mycket arbete, men det är absolut värt allt besvär, påpekar Ulla Edlund.
– Jag tycker absolut att fler borde ge sig ut på sådana här resor. Det går – och det är väldigt roligt, sammanfattar hon.

Den här artikeln har följande taggar:

DHR, kultur, resor, tillgänglighet

Text:

Kommentarer är avstängda.