Representantskapsmötena infördes när förbundet övergick till fyraåriga mandatperioder. Tanken var att en representant från varje distrikt skulle samlas en gång per år för att samråde om förbundets verksamhet och ekonomi.
Mötena har dock inte levt upp till förväntningarna. Istället har de blivit kostsamma tillställningar som tar mycket arbetstid i anspråk. FS vill därför minska antalet representantskapsmöten från tre till ett per mandatperiod.

– Vi har vägt demokrati mot arbetsinsatser och kostnader och med den situation vi har idag anser vi att förbundsstyrelsen har ett ansvar att komma med förslag till besparingar, sa Rolf Johansson, ledmot i FS.

På det stora hela fick han mötet
med sig. Rolf Andersson från Norrbotten gick så långt att han föreslog ett totalt avskaffande av representantskapsmötena.
– FS förslag innebär att den representativa demokratin reduceras maximalt. Att ha kvar ett representantskapsmöte mellan förbundsmötena är en demokratisk schimär, sa Rolf Andersson.
Han föreslog istället att disktrikten under första kvartalet får ekonomisk redovisning från förbundet som kan redovisas vid distriktens årsmöte.

Även andra efterlyste alternativ till de borttagna mötena.
– Det är viktigt att hitta andra samrådsformer, sa Yvone Björkman. Inte minst gäller det att använda tekniken som utvecklas snabbt, med till exempel videokonferenser.
– Det viktigaste är att vi får information och om det händer något exeptionellt förväntar jag att förbundet hör av sig till distrikten, sa Lennart Eriksson, Västra Götaland.

Rolf Johansson från FS höll med om att nya former för kommunikation är viktkga.
– Det här behöver ju inte innebära att vi tappar kontakten. Snarare kan det bli en sporre till att öka kontakten via olika media som vi har tillgång till idag, sa Rolf Johansson, FS.

Den här artikeln har följande tagar:
DHR, DHRs förbundsmöte 2009

Text:

Kommentarer är avstängda.