Anette Bohm porträtt

– Jag blev så himla glad, säger Anette Bohm om förvaltningsrättens beslut.
Anette Bohm, som sitter i rullstol efter en ryggmärgsskada kan i vanliga fall själv göra resor med tåg. Men eftersom hon skulle vara borta i flera veckor i somras behövde hon ta med sig sina två hjälpmedel, en bencykel och en maskin som sträcker ut hennes kropp, och ansökte därför om riksfärdtjänst.
– Jag har kontrakturer i höfterna och det får inte bli värre för då kommer jag inte klara av att klä på mig och göra förflyttningar. Jag har fått råd av sjukgymnast att använda de här hjälpmedlen, helst dagligen.

Träningsmaskinerna står mitt i vardagsrummet i Anette Bohms lägenhet på Södermalm i Stockholm. Cykeln ska användas i en timme åt gången, ståhjälpmedlet i en halvtimme. Medan hon visar hur maskinerna fungerar cirkulerar katterna Agnes och Amadeus nyfiket runt oss.

I sitt avslag menade social-förvaltningen på Södermalm att Anette Bohm inte hade rätt att ta med sig sina hjälpmedel eftersom lagen om riksfärdtjänst bara gäller hjälpmedel som den sökande behöver under själva resan. Istället hänvisade förvaltningen Anette Bohm till landstinget i Dalarna, som de menade borde tillhandahålla hjälpmedel under semestern.
Av landstinget i Dalarna fick Anette Bohm veta att hon skulle kunna få hyra det ena hjälpmedlet, men med transport inräknat skulle det kosta nästan 2 000 kronor.
– Jag tänkte att det här är horribelt, så kan det inte vara, säger Anette Bohm.

Hon bestämde sig
för att överklaga och i oktober kom beskedet: förvaltningsrätten gav henne rätt. De ansåg att hon hade för mycket packning för att kunna få hjälp av en ledsagare till tåget, och att frakten av hjälpmedel skulle ha blivit för dyr för henne.
Uppfattningen på DHR:s Stockholmsavdelning är att bedömningen av rätten till riksfärdtjänst har blivit striktare under 2012, säger ordföranden Nils Duwähl. Pia Enhage, strateg på Stockholms stad säger att det pågår ett arbete för att uppdatera riktlinjerna för riksfärdtjänst, bland annat i enlighet med aktuella domar.
Transportkostnader för hjälpmedel är ett av de områden som ska ses över.
– Det lutar åt att det inte är en självklarhet att man får ta med dig hjälpmedel.

Anette Bohm vill uppmana andra i samma situation som hon själv att kämpa för sin rätt.
– Överklaga! Orkar man inte – ta hjälp av någon.

Läs mer: "Ni måste bli mer aktiva"

Text:

Kommentarer är avstängda.