Maria JohanssonVid årsskiftet lämnar DHR samarbetsorganet HSO. Det beslutade DHRs styrelse på onsdagen.
DHRs ordförande Maria Johansson förklarar beslutet med att organisatationen tydligare vill arbeta utifrån ett rättighetsperspektiv, något som inte fungerar fullt ut inom samarbetsorganets ramar.
– Det finns absolut fler som vill det där, men patientperspektivet finns kvar inom HSO, även om det absolut har blivit bättre, säger Maria Johansson
– Det här är ingen ny diskussion, den har pågått länge, men vi tycker att det är tid att ta steget och tydligare profilera oss som en organisation som arbetar utifrån rättighetsperspektivet, tillägger hon.

Finns det inte en risk att DHR nu hamnar vid sidan om den funktionshinderpolitiska diskussionen?

– Det är klart att det finns en sådan risk. Särskilt initialt, innan andra aktörer har vant sig hur vi arbetar. Det ställer också krav på oss själva att hitta andra sätt att påverka samhället.

Kan det här ses som en ökad splittring i funktionshinderrörelsen?

– Man behöver inte se det på det viset. Det är viktigt att många olika perspektiv kommer fram. Vi är inte en homogen grupp. Samtidigt är vi väldigt måna om att fortsätta samarbeta med andra i enskilda frågor. Det ligger inga "hard feelings" bakom det här beslutet.
– Jag tror också att det bara är bra för saken att det finns flera aktörer. Ingen vinner på att vi klumpas ihop. En enad röst kan också vara en svagare röst.

För tre år sedan
lämnade två av de andra rörelsehinderorganisationerna, NHR och RBU, också samarbetsorganet. Dessa förbund och några till har sedermera format det alternativa samarbetsorganet Lika unika.
Enligt Maria Johansson tänker DHR inte ta steg närmare Lika unika.
– Nej, vi vill fortsätta samarbeta både med HSO och Lika unika.

Ingrid BurmanHandikappförbundens ordförande Ingrid Burman beklagar utträdet.
–DHR bidrar på ett betydande sätt med att föra fram rättighetsperspektivet på funktionshinderfrågorna, säger hon.
Beslutet kan försvaga HSO, menar hon men tillägger att hon förutsätter att man kan ha ett framtida samarbete på nationell nivå i enskilda frågor.
– Det behövs och i grunden finns inget hinder för det, säger Ingrid Burman.

DHR lämnar HSO vid årsskiftet 2012/2013.

Taggar: DHR, Handikappförbunden

Text:

Kommentarer är avstängda.