Porträtt av Henrik Krantz
Henrik Krantz, VD för AF Bostäder

Med dispens från lagens krav på tillgänglighet och användbarhet byggs 22 nya student­lägenheter i Lund. De minsta lägenheterna är på tio kvadratmeter och innehåller både ­badrum och kök.

– Vår syfte med det här är att vi vill lära oss att bygga bättre och billigare lägenheter, för det är det som hela tiden är vårt problem. Vi behöver bygga billigare bostäder som vår målgrupp har råd att efterfråga, säger Henrik Krantz, VD för studentbostadsbolaget AF Bostäder i Lund.

Bygget har kommit till efter en lång juridisk process där AF Bostäder begärt dispens från kraven på tillgänglighet och användbarhet  i bygglagstiftningen.

Trots motstånd från Boverket gav mark- och miljö­överdomstolen bostadsföretaget rätt att bygga 22 experimentbostäder på som minst tio kvadratmeter där lagkraven inte behöver uppfyllas.

– Vi vill se hur det här uppfattas av studenterna som ska bo där. Vi har kopplat det till en forskningsinsats från Lunds universitet som kommer att följa upp och göra intervjuer. Givet den lägre kostnaden vill vi veta om studenterna tycker att det är intressant att bo på det här viset, säger Henrik Krantz.

Lägenheterna på tio kvadratmeter har sängen placerad på sovloft och badrummet är minimalt.

Kritiken mot projektet har bland annat riktat in sig på att delaktigheten för studenter med nedsatt rörelseförmåga. Det blir inte självklart att kunna besöka vänner eller arbeta tillsammans

Henrik Krantz försvarar projektet  med att alla lägenheter ska vara så kallat besökstillgängliga.

– Du ska som rörelsehindrad kunna besöka alla våra lägenheter. I det här försöksprojektet bygger vi en handikapptoalett i ett av husen för att de som bor här ska kunna ta emot besök.

Samtidigt är han tydlig med att AF Bostäder vill ha permanent lägre krav på tillgänglighet för studentbostäder och pekar på den norska modellen som bara kräver att en viss andel av lägenheterna i ett hus är fullt tillgängliga.

– Då skulle vi kunna bygga ett hus där vi har en stor mängd tillgängliga bostäder men där vi på marginalen i huskroppen kan klämma in bostäder som inte är tillgängliga. Då får vi en helt annan volym och kan pressa produktionskostnaderna.

En annan invändning mot experimentet är att  studenter i behov av tillgängliga bostäder inte kan ta del av de billigare hyrorna. Henrik Krantz säger att bolaget redan har gott om tillgängliga bostäder med lägre avgifter.

– Vårt hyresbestånd är till största delen byggd på 60-talet och där är ju hyrorna lägre. Vårt problem är att nyproduktionen är dyr.

 

Interiören i en tänkt lägenhet. En smal trappa leder upp till ett sovloft. Längs me ena väggen är köket och mot den andra där det finns ett fönster står ett bord.
Så här illustrerar byggföretaget de nya kompaktlägenheterna. (Illustration AF Bostäder)

Frågor och svar om experimentbygget i Lund

Hur stora är lägenheterna i Bo Kompakt?

10,4 kvadratmeter per student. I vissa fall delar man på kök och badrum.

Hur många byggs?

Totalt bygger AF Bostäder 22 lägenheter som ska ge bostäder åt 31 studenter.

Hur mycket billigare blir det?

En etta med eget badrum och kök kostar 2500 kronor i månaden. De ska jämföras med att en nyproducerad etta som AF Bostäder bygger enligt gällande tillgänglighetsregler, kostar 4000 kronor i månaden.

 

 

Text:

Kommentarer är avstängda.