Pärmar fyllda med papperFörsta tisdagen i november 1997 dokumenterade ett tusental svenskar med funktionsnedsättning sin dag i ord och bild. Det hela var en del av Nordiska museets arbete med att samla in och dokumentera vardagsskildringar från olika delar av samhället.

I morgon, femton
år senare, är det dags igen. Som en del av projektet Livsbild vill Nordiska museet återigen att personer med funktionsnedsättning berättar om hur de lever sitt liv under en tisdag i november. Det hela går under namnet "En dag i ditt liv".
– Det är en del av museets verksamhet är att göra insamlingar och dokumentera. Vi fyller samlingar och skapar underlag för forskning och bearbetning, säger Diana Chafik, projektledare för Livsbild och intendent på Nordiska museet.

Projektet Livsbild har
sedan i våras samlat in ett hundratal livsberättelser från personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Projektet pågår till mars 2013 och syftar till att dokumentera livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning.
"En dag i ditt liv" är en del av det större projektet men inriktar sig specifikt på livet den 6:e november.
– Förra gången resulterade insamlingen i en bok, "Avig eller rät". Det här gången ska vi bland annat göra en vandringsutställning där vi visar berättelserna från Livsbild och där kommer också 6:e november att finnas med, säger Diana Chafik.

Till skillnad från
1997 års insamling är årets digital. Den som vill kan få sin berättelse publicerade på Livsbilds hemsida, där andra kan kommentera och ställa frågor.
Diana Chafik hoppas att många tar chansen att berätta om sin dag.
– Allt är intressant. Det finns ingenting som är mer eller mindre viktigt. Det intressanta är att det är personerna själva som berättar, säger Diana Chafik.

Här kan du läsa mer om projektet »

Taggar: historia

Text:

Kommentarer är avstängda.