Vid ett extra årsmöte på torsdagen beslutade boråsavdelningen att lämna DHR. Orsaken är en konflikt om en fastighet.

– Vi har beslutat att göra en namnändring och ta fram nya stadgar och nya medlemsavgifter för nästa år, säger Lennart Kjaer, ordförande i boråsavdelningen.

Bakgrunden till beslutet är en flerårig konflikt mellan förbundet och avdelningen om hur avdelningens fastighet Ribbingsgården drivs. Gården används inte bara till avdelningens verksamhet utan hyrs även ut till andra föreningar. Bland annat har PRO månadsmöten i gården och där serveras soppluncher och julbord.

För att få ekonomin att gå ihop har personer som inte är medlemmar i DHR kunnat stötta gården genom att bli lokala stödmedlemmar. Dessa personer har funnits med i underlaget för det bidrag som beviljats från Borås kommun men inte varit officiella medlemmar i DHR.

Systemet har mött kritik från riksförbundet som menar att det strider mot stadgarna. Förbundet har också haft synpunkter på matserveringen vid Ribbingsgården som man menar går ut över DHR-verksamheten.

Genom att lämna DHR hoppas Lennart Kjaer att föreningen kan fortsätta ha medlemmar som stödjer verksamheten vid gården och på så vis få in pengar till driften. På så vis ska verksamheten i Ribbingsgården gå vidare som vanligt.

– Nu hoppas jag att vi få jobba i lugn och ro, säger Lennart Kjaer.

Avdelningens beslut att byta namn och anta nya stadgar accepteras dock inte av förbundet som överväger juridiska åtgärder för att stoppa processen.

– Vi måste diskutera hur vi ska ta ställning till det här. Vi behöver undersöka närmare hur det här har gått till och vilka åtgärder vi kan vidta. Det är viktigt att det går rätt till, säger Mohammed Jaber, ledamot i DHRs förbundsstyrelse.

Även om en majoritet av medlemmarna på årsmötet röstade för avdelningen ska lämna DHR anser han att beslutet är felaktigt.

– Det är oacceptabelt att en ny förening kan ta över DHRs egendom. Medlemmarna som deltog på mötet skänkte över en stor gård till en annan förening, säger Mohammed Jaber.

Text:

En kommentar på “Därför lämnar DHR Borås riksförbundet

  1. Skojar ni? Jag sitter i Tanzania och pratar med arga medlemmar i CHAWATA (Tanzanias DHR) och de är arga för att ledarna använder organisationens egendom för egna syften! Det finns mycket positivt för DHR att hämta från CHAWATA men inte dessa svindlerier.
    Bo Svensson

Kommentarer är avstängda.