Krönike-vinjett med bild på Fredrik GranathJag fick gåshud när förslaget om att byta namn på DHR gick igenom vid årets förbundsmöte. Det kändes stort. Delaktighet. Handlingskraft. Rörelsefrihet. Tre ord som alla är positivt laddade, och som jag misstänker kan påverka både vår egen verksamhet och andras inställning till oss.
”Handikapp” är ett ord som konnoterar ett avvikande, ett underläge. Att kalla oss själva för handikappade är att erkänna och acceptera vårt utanförskap. Det är ett epitet som idag känns lika fräscht som de unkna ”invalid”, ”krympling”eller ”vanför”, ord som i sig själva är väldigt negativt laddade.



Vi använder oss av språket för att skapa mening och sammanhang i världen. Språket blir ett regelverk som vi sätter upp för oss själva för att kunna sortera, filtrera och ta till oss intryck. För att skilja mellan vad som är och vad som inte är. På så sätt styrs även våra tankar av språket.

Ett negativt laddat ord färgar hur vi betraktar tinget det betecknar. Därför är det extra viktigt att använda ett neutralt ord för att beteckna en stor grupp människor med olika förutsättningar och behov.

Jag brukar tänka på hur mycket språket betyder, hur mycket av kulturella skillnader som bottnar i att vi helt enkelt har olika sätt att beteckna olika objekt, personer eller företeelser.

Ett kanske inte helt genomtänkt, men väldigt aktuellt exempel: Den fetlagde, skäggige man som sägs dela ut paket till snälla barn i slutet av december har en stark kristen koppling i många länder medan han i vårt land snarare är rotad i folklore. Här kallar vi honom jultomten. I många andra länder används ett derivat av hans egentliga namn – Sankt Nikolaus.
I Sverige har vi aktivt valt att spinna vidare på myten om den svenska gårdstomten – ni vet det väsen som såg till djuren och gården medan människorna sov, och skildrades i Rydbergs stämningsfulla dikt. 



Folk har frågat mig vad jag är – handikappad eller rörelsehindrad, rullstolsbunden eller rullstolsburen, och jag brukar alltid svara att jag är Fredrik. Mitt svar är mest på skoj, men det kan även provocera, eftersom det faktiskt är viktigt för många att kunna klassificera människor utan att framstå som politisk inkorrekt. Det är ingen enkel fråga, det är det inte, men jag skulle definitivt kalla mig rullstolsburen och inte rullstolsbunden.

På samma sätt är det
nu med vårt förbund. Vi är inte handikappade eller rörelsehindrade. Vi är inte rullstolsbundna eller rullstolsburna. Vi är DHR.

Mer läsning:

Fler krönikor av Fredrik Granath »

Text:

Kommentarer är avstängda.