Ombud på förbundsmötet
Frågan om höjd eller sänkt
medlemsavgift delade DHRs förbundsmöte. Förbundsstyrelsen föreslog en successiv höjning med 25 kronor per år från och med 2011 till totalt 400 kronor om året 2014. Enligt FS prognos är förbundets kassakista tom till 2015 om inte avgiften höjs.
– Helt krasst: Vi behöver mera pengar, sa Bengt Östling som talade för FS förslag.

Förslaget väckte dock starkt motstånd från flera håll. Många ombud varnade för att en höjd avgift leder till att En högre avgift skrämmer bort medlemmar. Smärtgränsen är nådd, varnade de.
– Syftet är att få nya medlemmar och behålla gamla medlemmar. Vi har förloarat många medlemmar i Västerbotten och det har ett samband med de höjningar som har gjorts under senare år, sa Erika Lundberg, Västerbotten.
– Många medlemmar är ensamstående eller pensionärer. Höjer vi avgiften går de till PRO istället, sa Birgitta Vesterlund, Dalarna.

Lennart Eriksson, Västra Götaland
, ansåg att en höjning är nödvändig och att DHR är mer än lokalföreningarnas verksamhet.
– Vi måste kunna sälja in vad vi gör. Vi har en förbundstyrelse som påverkar hela vägen upp till regeringen, sa Lennart Eriksson.
Han vädjade till övriga ombud om att gå med på en höjning av avgiften.
– Vi får ingen mer chans. Vågar ni rösta emot det här?

Kanske fick Erikssons vädjan effekt. Efter en lång debatt ändrade sig flera av motståndarna till en höjning och ställde sig bakom FS förslag.
– Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss, blev en term som upprepades av flera.

Beslutet innebär också
att den tredje medlemmen i en familj betalar 60 kronor per år i medlemsavgift till DHR. DHRs förhoppning är att detta ska ge fler medlemmar som berättigar organisationen till statsbidrag.

Den här artikeln har följande tagar:
DHR, DHRs förbundsmöte 2009

Text:

Kommentarer är avstängda.