Igår spreds nyheten att polisen i Halland uppdagat ett omfattande fusk med assistansersättning. Bara i Halland uppskattades fusket till flera hundra miljoner kronor och polisen räknade med att så mycket som en tredjedel av den utbetalade ersättningen kan gå till fuskare.

Idag meddelar regeringen att Försäkringskassans rutiner för kontroll av hur assistansersättningen används ska granskas. Regeringens beslut är dock inte en följd av gårdagens uppmärksamhet i media. Granskningen aviserades redan i våras i regeringens proposition om "Personlig assistans och andra instaser".

Uppdraget går till
Statskontoret som ska undersöka hur den interna styrningen och kontrollen inom Försäkringskassan är utformad är det gäller utbetalningar av
assistansersättning. Det handlar bland annat om hur Försäkringskassan hanterar risken att någon fuskar med ersättningen – både när det gäller potentiellt fusk bland brukare eller internt inom myndigheten.
Statskontoret ska också granska hur Försäkringskassan i efterhand kontrollerar hur assistansersättningen används och om denna kontroll är effektiv.

Utredningen ska vara klar till halvårsskiftet nästa år.

Läs hela uppdraget till Statskontoret här »

Den här artikeln har följande taggar:

personlig assistans, Försäkringskassan, Statskontoret

Text:

Kommentarer är avstängda.