Ett förstoringglas över ordet integritet i en ordbok.
– Det nya instrumentet är otroligt närgånget. Varenda minut av våra liv och varenda sak vi gör ska kartläggas. Därtill ska alla uppgifter, i detalj, rimlighetsgranskas av Försäkringskassans handläggare, säger Wenche Willumsen från DHR som representerar HSO i den referensgrupp som följer arbetet med att ta fram det nya instrumentet.

Socialstyrelsen och Försäkringskassan
arbetar på regeringens uppdrag med att ta fram en ny modell för hur behov av personlig assistans ska mätas och bedömas. Syftet är bland annat att garantera en likvärdig behandling av alla ansökningar, oavsett handläggare eller var i landet man befinner sig.

Under 24 punkter ska den
som söker assistans beskriva sitt behov av hjälp med allt från att sköta sin hud (i detta ingår bland annat att ta bort liktornar och sätta på kosmetika) och ta hand om sitt hår (inkluderar hår i ansiktet och på huvudet) till hjälp vid toalettbesök (här ska man enligt Socialstyrelsen särskilt tänka på hjälp med "kateter, blöja, lavemang etc") och hur man klarar av att sköta sin hälsa (här ska bland annat redogöras för om man kan upprätthålla en balanserad diet eller klarar att ha säkra sexualvanor).

Under punkt två i instrumentet ska den sökande redogöra för sitt behov av hjälp med kroppsvård. Här ska bland annat specificeras vilken assistans man behöver för att sköta "hud, ansikte, tänder, hårbotten, naglar och könsorgan".

För varje punkt i det
91 sidor långa dokumentet ska den sökande uppge hur många gånger per dag, kväll och natt ett behov uppstår och hur många minuter varje insats tar. Handläggaren ska sedan bedöma om den sökandes uppgifter är rimliga och om hjälpbehovet berättigar till personlig assistans.
– För mig är detta helt groteskt. Jag vill själv inte vara med om en sådan här bedömning men om jag vägrar blir jag av med min assistans, säger Wenche Willumsen, som nu tillsammans med de övriga fem representanterna för handikapprörelsen lämnar arbetet med instrumentet i protest.

Enligt planerna ska det
nya instrumentet testas i skarp läge på ett antal försäkringskassor runt om i landet. Testet ska sedan utvärderas och ligga till grund för det slutgiltiga instrument som ska vara klart till 2011.

Redan i maj i fjol hotade
representanterna i referensgruppen med att hoppa av arbetet för att det nya instrumentet riskerade att bli för närgånget.
– Vi har fått bort smärre avarter, bland annat en ännu mer detaljerad uppdelning av toalettbesöken, men i övrigt har de inte lyssnat alls, säger Wenche Willumsen.

Läs också: Socialstyrelsen: Intima behov grunden för personlig assistans »

Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, Socialstyrelsen

Text:

Kommentarer är avstängda.