Sara Wallin Ahlström
Foto: Fredrik Mårtensson

Med boken ”Vilma och Jon på skattjakt” vill Sara Wallin Ahlström avdramatisera barns funktions­nedsättning. Målgruppen är treåringar och uppåt.

– Boken är till viss del ett resultat av mina erfarenheter som arbetsterapeut för barn med olika funktionsnedsättningar. Jag märker att barnen ibland kan ha svårt att hitta kompisar och det känns så onödigt att funktionsnedsättningen blir ett hinder för vänskap.

Hur tänker du då?

– Jag tänker att elrullstolen, som det handlar om i boken, blir mer en olikhet än någonting konstigt. Med lite vuxenstöd upplever jag att det väldigt enkelt för barn som är olika att bli kompisar. Jag har försökt avdramatisera funktionshindret genom att peka på att Vilma i elrullstolen faktiskt har en del fördelar när hon och kompisen ska ut på skattjakt.

När började du arbeta med boken?

– För sju år sedan, faktiskt. Men så har det kommit saker emellan som att jag fött barn och arbetet med att hitta ett förlag. Jag har jobbat tillsammans med en god vän, konstnären Helena Eriksson, som har gjort bokens illustrationer.

Omslaget till boken Vilma och Jon på skattat
Boken är illustrerad av Helena Eriksson.

Finns inte böcker med den här inriktningen?

– Jo, det finns. Men fortfarande tycker jag att det är ganska tunt med litteratur för barn med funktionshinder att spegla sig i. Till skillnad från televisionen, där jag tycker att SvT och Bolibompa är en förebild och fantastiska på att lyfta fram barns funktionsnedsättningar på ett naturligt och bra sätt.

Vilka reaktioner har du fått från barn som läst boken?

– Precis de reaktioner jag hoppades på – att barnen är uppslukade av själva jakten på skatten och att elrullstolen blir en bisak.

Och nu väntar fler böcker?

– Ja, det är förhoppningen. Jag har faktiskt två nya böcker färdigskrivna, avslutar Sara Wallin Ahlström med ett leende.

 

Text:

Kommentarer är avstängda.