– Då är det svårt att känna sig uppskattad, säger Vivian Behm, ledamot i rådet och ordförande i handikapprådets referensgrupp.
Som företrädare för ett 25-tal funktionshinderorganisationer i Varbergs kommun ingår Vivian Behm och fyra kollegor i det kommunala handikapprådet (KHR) som sammanträder tre till fem gånger om året. De övriga fyra ledamöterna i rådet är kommunpolitiker och är alltså ensamma om att avlönas under de gemensamma mötena.
– Pengarna är inte det viktigaste, det handlar om själva principen. Vi sitter på stolarna mitt emot, vid samma bord som politikerna och vi får ingenting. Vi känner att vi gör ett jättejobb inför de här sammanträdena och så ska vi behöva jobba gratis, säger Vivian Behm.
I tio års tid har KHR:s referensgrupp (sammansatt av funktionshinderorganisationerna i kommunen) krävt att deras representanter i KHR ska få rätt till arvode, men inget har hänt, berättar Vivian Behm.
– För nästan fem år sedan beslöt kommunens arbetsutskott att utreda frågan om arvode, men den utredningen tycks inte vara färdig ännu… Nu vänder vi oss direkt till kommunfullmäktige för att äntligen få ett besked.
Efter en rundringning till övriga fem halländska kommuner kan SHT konstatera att i fyra av dem arvoderas de rörelsehindrades representanter i de lokala handikappråden. Så är exempelvis fallet i Varbergxs grannkommun Falkenberg. Så här säger Gerd Stenström, ordförande i Falkenbergs KHR, och själv politiker:
– Situationen i Varberg känns väldigt konstig. För varför ska man gå på möten överhuvudtaget om man inte får något arvode medan andra ledamöter får det? Här i Falkenberg är vi väldigt beroende av att handikapporganisationerna finns representerade i rådet. Det är ju dom som sitter inne med expertisen och kunskaperna.
Politikern Lena Andersson är ordförande i Varbergs KHR och således en av dem som uppbär arvode under sammanträdena. Hon ser inget anmärkningsvärt i att Vivan Behm och de övriga funktionshinderrepresentanterna i rådet inte får betalt.
– I Varberg har vi valt en annan lösning än i andra halländska kommuner, och vi hoppas att handikapporganisationerna tycker den är bra. Vi finansierar bland annat en lokal till KHR:s referensgrupp och ger dem en klumpsumma på tiotusen kronor om året.
– Pengarna kan användas till vad de önskar och ger dem större frihet jämfört med om deras representanter skulle arvoderas vid sammanträden, säger Lena Andersson.
Vivian Behm har inget till övers för det resonemanget:
– ”Lokalen” är ett rum på Folkets Hus och klumpsummorna på tiotusen kronor har vi inte kunnat disponera någon gång eftersom vi i så fall av skatteskäl först måste starta ett företag och sedan betala både sociala avgifter och arbetsgivaravgift.
Hur ser det ut i din kommun? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!
Taggar: funktionshinderrörelsen
Text: admin