Tommy Olsson i arbete med en rullstol i titan.
– Vi gör allt. Vi till och med syr
klädseln själva, fortsätter han och pekar mot maskinerna i den rymliga verkstadslokalen i Hisings Backa.
Tommy Olsson, ägare och vd för Unitom i Göteborg, startade sin nuvarande verksamhet 2005. Sedan dess har han och Gunnar Märs – anställd på Unitom – byggt ”nånstans mellan femtio och hundra” specialanpassade rullstolar.

Runt 85 procent handlar
om stolar för rullstolsbasket, men Unitom har även byggt och anpassat stolar till andra idrottsutövare – exempelvis inom rugby och tennis – i både Sverige och utlandet.
Men Tommy har arbetat med rullstolar längre tid än så, både som anställd och i egen regi.

Det började med att han som 19-åring blev ryggmärgsskadad och delvis förlamad i benen. Det var 1973, i samband med en speedwayolycka under hans fjärde säsong med Örnarna i Mariestad.
På den tiden arbetade Tommy som bilelektriker i hemstaden Skövde, men i oktober 1974 flyttade han till Göteborg för att kunna ägna sig åt en ny idrott: rullstolsbasket i Göteborgs Rullstolsbasketklubb, GRBK.
– Jag har sysslat med idrott i hela mitt liv: fotboll, basket, handboll, go-cart, förklarar Tommy, som även arbetat som idrottsinstruktör.
Den stol Tommy spelade i vägde runt 20 kilo och var allt annat än optimal för basketspel. Det väckte hans intresse för att bygga riktiga specialrullstolar för idrottsutövare.

Tommy började med att bygga om standardstolar. Sedan laborerade han med aluminium. Med tiden övergick han till titan – en stark metall som är lättare än stål och tål riktigt tuffa tag.
– De lättaste stolarna som vi tillverkar idag väger 7,5 kilo – komplett. Då har vi inte gjort avkall på styrkan. Några av killarna spelar ju som proffs i utlandet, förklarar han.

Tommy Olsson bakom en blivande rullstol.1983 konstruerade Tommy Olsson Europas första serietillverkade titanrullstol. Men alla stolar han bygger idag är individuellt anpassade.
Varje stol är byggd från grunden. Brukarens kroppsform, typ av funktionshinder och position i laget avgör stolens utformning. Eftersom användarna sysslar med idrott på elitnivå så handlar det om exakt anpassning av sitthöjd och sittvinklar, tyngdpunkt och hjulens vinklar. Allt provas och justeras till dess att spelaren är helt nöjd.
– Det är som inom bilindustrin. En stor del av utvecklingen kommer från sporten, säger Tommy och fortsätter:

– Elitspelarna vet hur de vill ha stolen. Den ska sitta lika perfekt som en skidåkares pjäxa. Man sitter ju fastspänd vilket gör att spelaren helt och hållet bestämmer över stolen.
– När jag började spela, på sjuttiotalet, så fick man vara glad om man fick en sportstol över huvud taget. Det fanns en modell och den såg i stort sett likadan ut till alla personer, tillägger han med ett skratt.

Tommy Olsson vet vad han
talar om. Han slutade spela för tre år sedan, efter 31 säsonger, på grund av problem med nacken. Men under sin verksamma tid på klubb- och landslagsnivå spelade han 192 landskamper och sedan 2003 är han mekaniker i landslaget. Som sådan var han med och erövrade ett otippat EM-guld 2007.
– Det finns sex klubblag i den svenska serien i rullstolsbasket. Jag har gjort de flesta stolar som används av spelarna, konstaterar han stolt.

Men smakar det så kostar det. Priset på en proffsidrottsstol från Unitom ligger runt 38 000 kronor, inklusive moms och brukarna får själva bekosta sina stolar, ibland med hjälp av fonder, sponsorer  eller försäkringsbolag.
Fast det går inte att köra den på en vanlig trottoar.
– Det funkar inte, man kommer ingenstans, säger Tommy roat.

Det beror bland annat på att stolen har tipphjul baktill och extrem lutning – ”cambring” – på de stora hjulen, som dessutom är långt framskjutna för att göra stolen extremt lättsvängd.
– Den är instabil som ett JAS-plan, konstatera han med ett skratt.
Och snart kan det finnas skäl till mer glädje. När vi möts ligger GRBK tvåa i serien, efter Norrköping Dolphins som vann SM i fjol.
– De har ett ungt, aggressivt och snabbt lag. De är obesegrade i år, men vi har fortfarande chans att ta dem i slutspelet.

Text:

Kommentarer är avstängda.