Buss i bussfilHändelsen inträffade en sen natt i augusti 2008. Kvinnan ville åka med nattbussen från Stureplan men kom inte ombord eftersom bussen stannade för långt i från hållplatsen. Chaffören vägrade först att backa bussen så att kvinnan kunde komma ombord. Först när en annan passagerare ingrep backade busschauffören.

DO menar att kvinnan blev diskriminerad, men det tycker inte Stockholms tingsrätt. Det kan ha varit så att chauffören inte sett kvinnan då han stannade alltför långt från trottoarkanten vid hållplatsen i centrala Stockholm menar tingsrätten i sitt beslut.
Enligt bussbolagets regelverk får chaufförer dessutom inte backa en buss utan hjälp. Därför menar domstolen att chauffören inte haft någon skyldighet att backa när han väl förstod att kvinnan använde rullstol.

Chauffören agerade därför inte utifrån kvinnans funktionsnedsättning utan på grund av andra orsaker och därför anser tingsrättens att händelsen inte kan betraktas som direkt diskriminering.
Situationen var inte heller indirekt diskriminerande eftersom bussföretaget inte tillämpar ett generellt förfaringssätt som missgynnar personer med funktionshinder när de angör hållplatser.

Den här artikeln har följande taggar:
diskriminering, kollektivtrafik

Text:

Kommentarer är avstängda.