Medelaine Palmgren, Anders Wahlborg och Kalle Eriksson protesterade utanför Rosenbad
Medelaine Palmgren, Anders Wahlborg och Kalle Eriksson protesterade utanför Rosenbad

Madeleine Palmgren, Anders Wahlborg och Kalle Eriksson är några av de cirka 300 personer som idag protesterade utanför Rosenbad.

 

Namn: Madelene Palmgren

– Jag är med nästan varje torsdag och tycker det är väldigt viktigt att jobba för tillgängligheten. Man ska kunna vara delaktig i samhället även om man sitter i rullstol eller har en annan funktionsnedsättning.

Vad skulle en sådan här lagstiftning betyda för dig?

– Det skulle underlätta väldigt mycket för då kunde man trycka på de ställen där det inte är tillgängligt. Idag kan man förbise mycket och säga att det är ändå ingen här som använder rullstol, och det är det naturligtvis inte när man inte ommer in.

Tror du att regeringen kommer lägga förslag om hårdare lagstiftning?

– Jag förutsätter att det blir en lag, sedan är frågan hur länge vi behöver kämpa. Nu har vi hållit på i 923 dagar hittills. Nu har vi stått här varje torsdag i snart två år och vi kommer att stå här tills vi får igenom en lag.

Hur lång tid kommer det ta?

– Jag hoppas att vi får resultat innan årsskiftet.

 

Namn: Anders Wahlborg

– Jag tror på det här. Det är den här typen av manifestationer som vi behöver.

Vad skulle en lag betyda för dig?

– Väldigt mycket. Jag känner mig diskriminerad minst tio gånger om dagen när jag är ute i samhället. När jag ska handla, gå på restaurang eller tanka bilen, överallt möter jag otillgänglighet och all otillgänglighet är diskriminering. Får vi det lagstadgat blir det förhoppningsvis fart på samhällsaktörerna och  fastighetsägarna.

Tror du att regeringen kommer att lägga ett lagförslag?

– Jag tror att de börjar känna sig ganska pressade nu. Jag tror på det här. Jag är positiv.

Hur länge tror du det dröjer?

– Hur långt är det till i höst? Vi säger 1200 dagar.

 

Namn: Kalle Eriksson

 

– Jag vill manifestera för att vi får en förändring. Vi är ett land som ligger långt framme ändå är vi efter. Vårt grannland Norge har ju till exempel kommit en bra bit längre än vad vi har gjort i den här frågan.

Vad skulle en lag betyda för dig?

– Den skapar incitament för byggnader och anläggningar över hela landet att bli tillgängliga. Till exempel när man är på semester är det vanligt att campinganläggningar är otillgängliga och har smala dörrar och även när det byggs nytt så byggs det konstigt. Oavsett om man kommer till hjuls eller till fots så ska man kunna ta sig fram .

Tror du att den här typen av manifestation gör någon skillnad?

– Jag vill tro det, sedan vet vi att allting tar tid. Men det är viktigt att visa att vi bryr oss och att vi inte bara är tysta utan att folk stampar och trampar lite grann.

Hur lång tid kommer det ta?

– Det kan säkert ta ett år till. Regeringen har säkert mycket att tänka på men den här frågan borde högre upp på agendan.

Text:

Kommentarer är avstängda.