Det är kallt framför Rosenbad, det blåser. Även när solen skiner ligger entrésidan av Rosenbad i skugga under morgontimmarna.
Torsdagsaktionen kräver sin uppoffring. Jag som inte är någon friluftsmänniska har scannat sportklädesbutikerna och investerat i underställ i merinoull. Välbehövligt. Fram till för bara några veckor sedan har torsdagarna trots detta inneburit rödrosiga kinder och kalla ben hela dagen.

I början var vi samma två till fyra personer som varje torsdagsmorgon slöt upp för att kräva att regeringen lägger fram ett förslag om att bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering. Men nu, i takt med att aktionen blivit känd och fler förbund anslutit sig, har vi blivit allt fler. Vid vår 25:e torsdagsaktion, i slutet av maj, var vi nio nya.

Det är inspirerande att tillsammans med andra aktivister i handling arbeta för det vi står för och tror på. Allra bäst är det då tillfälle ges till samtal och diskussion i sakfrågan med en minister eller anställd vid regeringskansliet.
Vi börjar bli en del av inventarierna. De flesta av vakterna känner igen oss. Vi hälsar på varandra. Utbyter några ord om vädret. Ibland kommer någon ny SÄPO-vakt ut från byggnaden och vill prata med oss om att inte stå i vägen för bilarna som kör in och ut och att inte blockera garageinfarten. Vi vet.

Många som passerar, på väg till departementen i närheten känner igen oss. Ministrarna, målet för vår aktion, känner definitivt igen oss och jag tror att alla i regeringen vid det här laget vet vad det handlar om.
Det viktiga är att visa att vi inte ger oss, upprepningen, att inte låta frågan falla i glömska.

Naturligtvis agerar stats­råden olika beroende på hur man politiskt ser på frågan. Några utmärker sig med att i princip alltid komma fram och utbyta några ord. Bland dem finns för frågan ansvarig minister Erik Ullenhag (FP), hans partikollega EU-minister Birgitta Ohlsson som berättat att hon använt våra flygblad vid sina tal. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) växlar gärna några ord, liksom partikollegorna Beatrice Ask och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Miljöminister Lena Ek (C) har vi flera tillfällen berättat att hon brukar lägga sitt flygblad på statsministerns plats vid sammanträdesbordet.

För den som inte har möjlighet att delta fysiskt utanför Rosenbad finns möjlighet att medverka genom att framföra budskapet till ministrarna via e-post eller twitter och jag är glad att allt fler tar den chansen.
Tillsammans kan vi, det är jag övertygad om. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Taggar: DHR, tillgänglighet, diskriminering

Text:

Kommentarer är avstängda.