Skuggor på marken

SHT har tidigare skrivit om assistanshärvan i Halland, där polisen drivit flera utredningar där personer fuskat till sig mångmiljonbelopp från Försäkringskassan.
Tre utredningar har hittills lett till fällande domar. Brottsrubriceringarna har varit grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Nu ser polisen ett mönster i tillvägagångssättet som påminner om människohandel.

Tidigare har polisen sett
hur familjemedlemmar och släktingar utnyttjas för att på felaktigt sätt komma över assistanspengar från Försäkringskassan.
I de utredningar som nu pågår ser polisen hur assistansföretag lockar utländska personer med funktionshinder till Sverige med löfte om att tjäna stora pengar.
– Vad vi ser är att man är ute i världen och raggar handikappade så att man ska få nya kunder till sina bolag, säger kommissarie Karl-Arne Ockell, vid länskriminalens bedrägerirotel i Halland.

Mönstret består i att bedragarna binder upp de sökande genom att försätta dem i skuld.
Detta sker genom att bolagets bulvaner lånar ut pengar till sina ”kunder”, så att dessa ska ha något att leva av i Sverige fram till dess att assistansen beviljats.
Enligt Karl-Arne Ockell kan det handla om belopp på upp till 200 000—300 000 kronor.

Lånet ska betalas tillbaka när ersättningen från Försäkringskassan betalas ut, men i praktiken hamnar låntagaren i en direkt beroendeställning till långivaren.
Om den enskilde vill lämna assistansbolaget så hotar företaget med att överlämna ärendet till Kronofogden. Karl-Arne Ockell talar om ”livegenskap”.
Fusket verkar mer utbrett och systematiskt än vad myndigheterna först trott. Polisen tror därför att jurister deltagit i upplägget. Man har exempelvis nyligen förhört en man som fått ut ersättning under två identiteter.
– Vi har bara kommit till tretton ärenden och vi ser mönstret i några av dem. När vi utrett fler ärenden får vi ännu klarare bevis, säger Karl-Arne Ockell.

Den här artikeln har följande taggar:

personlig assistans, polisen

Text:

Kommentarer är avstängda.