Lars Lövström
Siktar mot ny topp. Kilimanjaro nästa för lars ”Lövis”Lövström.

Lars ”Lövis” Löfström är mångfaldig guldmedaljör och har rest 600 mil genom Europa på rullstol. Nu ger han sig i kast med en ny utmaning.

Under DHR:s seminariedagar föreläste Lars Löfström, om sin resa på rullstol från Marocko till Stockholm. Han berättade även om sitt nya projekt, nämligen att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro som mäter 5 895 meter över havet. SHT fick en frågestund med äventyraren, som samma dag som detta skrivs, den 17 september, börjar bestiga berget.

Varför vill du bestiga Kilimanjaro?

– Det började som en kompisgrej med Peter Reinebo, som jobbar inom Sveriges olympiska kommitté. Vi var i närheten av berget för 15 år sedan och sedan dess har vi pratat om det. Jag har höjdskräck, så det handlar om att utmana sig själv. Jag är ju 60 år nu, så det börjar bli lite sent, men nu har vi bestämt det så nu får vi göra det.

Hur har du förberett dig?

– Dels är det ju träning: vi har lagt upp våra egna och gemensamma träningar. Det är kondition och styrka, och samarbete. Sedan handlar det om att gå ned i vikt så man slipper släpa på så mycket. Mentalt är vi redan förberedda. Vi har kläder för olika temperaturer – det kan bli minus 20 där uppe och plus 35 vid foten av berget – och jag har byggt upp min rullstol.

Hur har du tänkt när det gäller rullstolen?

– Det är eländig terräng, mycket grus och sten och rötter. Jag har en specialbyggd rullstol för lutningen och när jag ska ned måste jag repbromsa på vissa ställen eftersom det är för brant.

Vet du någon annan i rullstol som har varit uppe på toppen?

– Fyra andra har varit på Kilimanjaro, så jag vill bli en av de fem första. Ingen svensk har varit uppe hittills. Det finns inte mycket erfarenheter att ta reda på, man vill väl hålla lite för sig själv hur man har gjort. Jag har klurat mest själv på det här tillsammans med en tekniker från Pantera-rullstolen på vad man skulle kunna behöva. Det kommer följa med en guide, Jussi Lindblom, för att hjälpa oss lösa problem som uppstår på berget.

Kommer du dela med dig av dina erfarenheter?

– Ja, absolut, jag har inga hemligheter. Det ligger redan ute på addnatures blogg.

Det är inte säkert att ni kommer att nå toppen, förstår jag..?

– Nej, ungefär 30 procent kommer aldrig upp på toppen på grund av luften, och man vet inte i förväg om man kommer klara det eller inte.

Hur skulle du känna om du inte kommer upp då?

– Ingen fara. Allt jag gör handlar om att utmana sig och våga – också att våga ta en motgång.

Text:

Kommentarer är avstängda.