Boken I boken, som kommer ut i dagarna, argumenterar sju författare mot legalisering av dödshjälp. De upplever att det råder ett förhärligande kring tanken på att människor ska ha rätt att bestämma över liv och död. Istället efterlyser de motkrafter.

Inom sjukvården finns idag kunskap om att både rädda och avsluta liv. Att avsluta liv, oavsett ålder (nyfödda och gamla), genom dödshjälp får aldrig bli en mänsklig rättighet, menar författarna och håller fram principerna om alla människors lika värde och livets okränkbarhet.

Legalisering av dödshjälp och den falska humanism som förs fram i sammanhanget leder ofrånkomligt  till ett samhälle som ingen önskar, skriver författarna. Med boken vill de lyfta fram etiska, mänskliga och samhälleliga problemen som följer med legalisering av dödshjälp.

Dödshjälp är en fråga så het och obekväm att både kyrkor, samfund och folkrörelser tystnat, anser författarna som alla under många år varit framträdande motståndare till dödshjälp.
Redaktörer är Barbro Carlsson, Sture Gustavsson och Hans Hellström. Bland författarna finns den tidigare socialministern Bengt Lindqvist, Erwin Bischofberger, jesuitpräst och professor emeritus i medicinsk etik och Mikaela Luthman, överläkare i palliativ vård.
Boken är utgiven på Veritas förlag.

Den här artikeln har följande taggar:
dödshjälp, sjukvård

Text:

Kommentarer är avstängda.