Ordet integritet inzoomt i en ordbok.– Vi har fortsatt arbetet på samma sätt som tidigare och försöker att jobba in de synpunkter som har kommit in, säger Helene Wirandi som leder arbetet på Socialstyrelsen.

I slutet av januari fick Socialstyrelsen utstå en storm av kritik efter att man presenterat ett förslag till intervjuguide för den referensgrupp med ledamöter från handikapp- och brukarrörelsen som knutits till projektet. Referensgruppen hoppade av arbetet och protesterna spred sig snabbt, bland annat till Facebook där man samlade flera tusen anhängare.

Syftet med intervjuguiden är att skapa enhetlighet och transparens i behovsbedömningen av personlig assistans. Genom att alla handläggare på Försäkringskassan ställer samma frågor ska behoven bedömas likvärdigt.
Kritikerna menade att den föreslagna intervjuguiden var djupt integritetskränkande. Bland annat förväntades den sökande beskriva hur man klarar att ha säkert sex och hur man behöver hjälp med att ta bort liktornar.

Protesterna ledde till att Socialstyrelsen backade och lovade att det nya instrumentet ska arbetas om och att några integritetskränkande frågor inte ska finnas med. Man vädjade också till handikapprörelsens representanter att fortsätta delta i arbetet.

De avhoppade representanterna
har ställt flera krav för att återvända till arbetet. Men än så länge har Socialstyrelsen inte haft någon kontakt med den avhoppade referensgruppen, berättar Helene Wirandi.
– Vi har inte haft något material att diskutera. Vi kommer att ha kontakt med dem, hoppas vi i alla fall. De är jätteviktiga för vårt arbete.

Finns det någon tidplan för när instrumentet ska testas?
– Nej, det finns det inte. Det får bli när vi har något att testa, säger Helene Wirandi.

Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, Socialstyrelsen

Text:

Kommentarer är avstängda.