En svart och vi mållinje.I höstas antog regeringen en strategi för tillgänglighet för att skynda på arbetet med att nå de nationella tillgänglighetsmålen som har satts upp till 2010. Regeringen konstaterade visserligen att målen inte kommer att nås på utsatt tid men syftet var att komma så nära måluppfyllelse som möjligt till 2010.

I strategin har Boverket och Sveriges kommuner och landsting, SKL, fått ett gemensamt uppdrag att informera och utbilda politiker och tjänstemän om reglerna för enkelt avhjälpta hinder.
Trots att plan- och bygglagen sedan 2001 kräver att enkelt avhjälpta hinder ska bort och att det sedan 2003 finns föreskrifter för hur de tas bort, kommer inte kommuner och privata fastighetsägare att få bort alla hinder till 2010.

Ett skäl till att arbetet går
för långsamt är att många kommuner blandar ihop enkelt avhjälpta hinder med allmänt tillgänglighetsarbete, menar Boverket. Dessutom är kompetensen om regler och föreskrifter för låg.

För att få fart på arbetet ska Boverket ut och prata för varan. I varje län ska beslutsfattare i såväl offentlig förvaltning som hos stora privata fastighetsägare samlas till vad som kallas spurtseminarier. På dessa sammankomster  ska goda exempel lyftas fram och nätverkande och dialog uppmuntras.
Alla beslutsfattare ska också få riktad information med starka argument för varför enkelt avhjälpta hinder är viktiga att få bort.

– Vi har aldrig tidigare fått ett lika tydligt uppdrag att informera om enkelt avhjälpta hinder, säger Agnes Jensen Carlén på Boverket.
Dessutom har har regeringen under 2009 och 2010 avsatt 12 miljoner kronor för informationsarbetet vilket ger möjligheter att arbeta mer fokuserat, tillägger hon.
– Som uppdraget ser ut handlar det också om att vara lite mer på plats än vi varit tidigare. Vi ska ge oss ut och och möta dem som vi vill nå med informationen.

Vid sidan av fastighetsägarna är kommunernas tillsynsansvariga en viktig målgrupp för arbetet. En fungerande tillsyn kan vara ett effektivt påtryckningsmedel i arbetet med att få bort hindren, anser Boverket.
Än så länge finns dock en viss osäkerhet runt hur reglerna ska tolkas. Hittills har bara ett fall prövats i domstol.
– I och med att det inte finns någon rättspraxis är det i bland svårt att på detaljnivå ge ett rakt besked om vad som krävs, säger Agnes Jensen Carlén.

Läs Boverkets plan för informationskampanjen »

Text:

Kommentarer är avstängda.