Roland Håkansson– Intentionen med förslaget är att ta tillvara medlemmars engagemang i ett modernt system och för det behövs ett omfattande förändringsarbete, säger Roland Håkansson, FS-ledamot och samordnare i STORG den grupp som arbetat fram förslaget.
– Utan förändring kommer DHR vara en död organisation inom tio år och glömd inom 20, tillägger han.

Styrelsens för­slag innebär att DHRs organisation plattas ut. Istället för dagens tre nivåer, med inbördes hierarki, ska DHR bestå av ett riksförbund och ett obestämt antal föreningar.
Föreningarna ersätter dagens avdelningar och distrikt. Det ska också vara möjligt att bilda nya föreningar utifrån olika intressefrågor.
Förslaget innebär att distrikten försvinner i sin nuvarande form. Istället ska de kunna ersättas av regionföreningar som ska arbeta med intressepolitiska frågor på regionnivå.
Dagens roll som samordnare för avdelningarna försvinner.
Roland Håkansson vill dock inte formulera det som att distrikten läggs ner.
– Det vi skrotar är de här strikta hierarkierna att det ska finnas ett distrikt i varje län och en avdelning i varje kommun. Nu öppnar vi till exempel möjligheten att skapa en regionförening som sträcker sig över länsgränserna.

Även medlemskapet stöps om. Från och med 2014 har nya medlemmar möjligheten att enbart välja ett nationellt medlemskap i DHR.
Utöver detta medlemskap kan man utifrån egna intressen välja att ansluta sig till en eller flera lokala, regionala eller riksföreningar.
– DHRs arbetssätt har stagnerat. Medlemsflykt och minskad motivation bland medlemmar för att gå in och arbeta i vår organisation gör att vi behöver många sätt för att engagera oss. Det har också varit ett önskemål från medlemmar att det ska finnas olika ingångar för att organisera sig i DHR och påverka samhället, säger Roland Håkansson.

Konstruktionen innebär att framtidens DHR-föreningar tvingas konkurrera om medlemmarnas gunst. En konkurrens som FS hoppas ger föreningarna motiv att utveckla sin verksamhet och locka till sig de nationella medlemmar som finns inom föreningens verksamhetsområde.
Idag ställer människor upp på det man tycker är meningsfullt och har lust till, skriver FS och därför vill man sätta det självständiga engagemanget och egna valet i centrum.
I grunden handlar det om är att öppna upp organistionen för olika möjligheter, säger Roland Håkansson.
– Det ska gå att arbeta specifikt med en fråga, till exempel tillgänglighet, jämställdhet, HBTQ-frågor eller annat.

Det ska också bli lättare att skapa nätverk. Redan idag finns interna nätverk som föräldra- och äldregrupper, men FS vill även se externa organisationsöverskridanden nätverk.
– Vi vill ta oss ur den här slutna funktionshinder-filen där funktionshinderorganisationerna sluter sig samman under speciella funktionshinder-paraplyer. Det är nödvändigt om vi ska kunna nå ut med våra frågor som något annat än särfrågor, säger Roland Håkansson.
– Det är först när vi övertygar allmänheten om detta som frågan blir politiskt intressant.

2014 ombildas också dagens avdelningar och distrikt till föreningar.
För de som redan idag är medlemmar gäller en övergångsperiod på två år innan man kan välja att enbart ha nationellt medlemskap. Alla medlemmar betalar medlemsavgift till förbundet. Därutöver betalar man avgift till de föreningar man vill tillhöra.
För att ytterligare göra medlemskapet attraktivt föreslår förbundsstyrelsen att medlemsavgiften sänks så att den ligger under den den rabatterade avgiftsnivån (325 kronor) som man beslutat om för 2013. I nuläget är man inte mer konkret än så.
I förslaget sägs också att det i framtiden ska bli lättare för riksföreningar att ansluta sig till DHR.

Även DHRs högsta beslutande organ – förbundsmötet – förändras. FS vill att förbundsmöte hålls vartannat år och att antalet ombud minskas till 51. Ombuden väljs genom direktval bland medlemmarna utan någon koppling till föreningarna.
Samtidigt avskaffas nuvarande representantskapsmötet.

Vissa frågetecken kvarstår dock. En ny organisationsstruktur låter sig inte göras utan stöd, menar FS men hur ett sådant stöd ska se ut vill FS utreda mera.
– Det krävs också förändring på förbundsnivån för att upprätta legitimitet för förslaget. Med detta behöver vi jobba vidare innan förslaget spikas i juni 2013, säger Roland Håkansson.

Ny organisationsstruktur

Uppdraget att ta fram ett förslag till ny organisations­struktur kommer från 2009 års förbundsmöte. Arbetet har pågått sedan 2010 och var även det bärande temat under förra årets representant­skap.
Det nu aktuella förslaget ska skickas på remiss under hösten. FS ska sedan lägga ett reviderat förslag till nästa års förbundsmöte som tar slutgiltigt beslut i frågan.

Taggar: DHR, Roland Håkansson

Text:

Kommentarer är avstängda.